torsdag, juli 29, 2021

Har du bananfluer i hus? Slik blir du kvitt de for godt

Mest lest nå

Bananflue er en flue i familien fruktfluer. De er bittesmå, kan dukke opp helt plutselig, formerer seg raskt og oppleves som et vanskelig problem å bli kvitt.

Mange tror at bananfluer kommer fra selve frukten eller planter som man har inne, men ifølge Forskning.no så kommer de utenfra. De tiltrekkes av råtnende frukt og er fryktelig små slik at de finner veien inn gjennom luftekanaler og sprekker.

Dette skriver Folkehelseinstituttet om bananfluer:


«Bananfluer kan opptre innendørs hele året, men de er vanligst om høsten i perioden september til november. De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt, tomflasker eller annet der egg eller larver finnes. Larvene utvikles i gjærende emner som råtten eller halvråtten frukt, skvetter av øl og vin, sur melk, avløpsvann i bakerier og liknende. De voksne fluene tiltrekkes av gjæringsprodukter som eddik og alkohol, og sees ofte vandrende langs kanten av øl- og vinglass. Fluene utvikles også i kloakk.»

Disse tiltakene bør du gjøre for å få bukt med problemet:

1. Rengjør

Har du først fått bananfluer i boligen din, så holder det ikke bare å kaste den råtne frukten du måtte ha i hus. Du må ta en grundig rengjøring av oppvask, skylle tomflasker, glass med rester, og gå ut med søpla. Insekter, som bananfluer, tiltrekkes nemlig av søte og råtne lukter. Det er først når alle de tiltrekkende luktene er borte, at både egg og larver forsvinner.

2. Ikke la mat bli liggende

Ikke la frukt og grønt ligge på kjøkkenbenken for lenge. Har du tenkt til å lage syltetøy eller saft av friske bær og du ikke rekker å gjøre det med en gang, vil det være lurt å fryse dem ned. Husk også å spise opp eller kaste brød som har ligget ute noen dager.

3. La blomstene dine få lufte seg

Bananfluer trives godt i fuktig jord. Har du mange blomster eller urtepotter kan det være lurt å sette disse ut på balkongen eller verandaen for en periode.

4. Eddik-trikset

Er du ivrig etter å bli kvitt bananfluene raskt kan du prøve dette kjerringrådet: Finn frem en bolle og hell like deler vann og hvitvinseddik i den. (Du kan også prøve deg frem med andre typer eddik). Tilsett et par-tre dråper med oppvaskmiddel og la blandingen stå utildekket. Bananfluene tiltrekkes av blandingen.

Kilde: jifrent.no

5. To sitroner

Del en sitron i to halve deler.

Legg sitronene i en kald ovn og la døren stå åpen.

La ovnsdøren stå åpen natten over.

Neste morgen, vil du se at de irriterende bananfluene svermer rundt sitronene inne i ovnen. De tiltrekkes nemlig av sitronens skarpe lukt.

Nå lukker du ovnsdøren og setter ovnen på noen minutter slik at bananfluene dør.

Når ovnen er kald, er det bare å fjerne sitronene og børste ut bananfluene fra bunnen.

Og på toppen av det hele kommer kjøkkenet ditt til å dufte deilig.

OBS: Det er veldig viktig at ovnen ikke står på natten over. Den skal altså være kald, og ikke skrus på før dagen etter.

Del gjerne tipset videre!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter