søndag, november 29, 2020

Har du bananfluer i hus? Slik blir du kvitt de for godt

Mest lest nå

Slik taklet Eli Hagen sjalusien: – Jeg kastet brevene i papirkorga

Carl I Hagen har levd et liv i offentlighetens søkelys. Det betyr også mye oppmerksomhet fra svermende kvinner.  – Sjalusi utløser forferdelige destruktive følelser. Og...

Hunden ble skutt i begge bakbena da han reddet soldatene – nå hedres Kuno med gjev pris

Militærhunden Kuno stupte gjennom kuleregnet for å redde livene til de britiske soldatene som kjempet mot al-Qaida-opprørere. Da de britiske troppene kom under ild, løp...

Når kongen sa dette, gjorde det ekstra sterkt inntrykk på kongebiograf Harald Stanghelle

Det var ett øyeblikk som gjorde et helt spesielt sterkt inntrykk på kongebiograf Harald Stanghelle. Boken «Kongen forteller» som ble gitt ut i oktober reflekterer kong...

Bananflue er en flue i familien fruktfluer. De er bittesmå, kan dukke opp helt plutselig, formerer seg raskt og oppleves som et vanskelig problem å bli kvitt.

Mange tror at bananfluer kommer fra selve frukten eller planter som man har inne, men ifølge Forskning.no så kommer de utenfra. De tiltrekkes av råtnende frukt og er fryktelig små slik at de finner veien inn gjennom luftekanaler og sprekker.

Dette skriver Folkehelseinstituttet om bananfluer:


«Bananfluer kan opptre innendørs hele året, men de er vanligst om høsten i perioden september til november. De kan fly inn gjennom åpne vinduer eller komme inn med frukt, tomflasker eller annet der egg eller larver finnes. Larvene utvikles i gjærende emner som råtten eller halvråtten frukt, skvetter av øl og vin, sur melk, avløpsvann i bakerier og liknende. De voksne fluene tiltrekkes av gjæringsprodukter som eddik og alkohol, og sees ofte vandrende langs kanten av øl- og vinglass. Fluene utvikles også i kloakk.»

Disse tiltakene bør du gjøre for å få bukt med problemet:

1. Rengjør

Har du først fått bananfluer i boligen din, så holder det ikke bare å kaste den råtne frukten du måtte ha i hus. Du må ta en grundig rengjøring av oppvask, skylle tomflasker, glass med rester, og gå ut med søpla. Insekter, som bananfluer, tiltrekkes nemlig av søte og råtne lukter. Det er først når alle de tiltrekkende luktene er borte, at både egg og larver forsvinner.

2. Ikke la mat bli liggende

Ikke la frukt og grønt ligge på kjøkkenbenken for lenge. Har du tenkt til å lage syltetøy eller saft av friske bær og du ikke rekker å gjøre det med en gang, vil det være lurt å fryse dem ned. Husk også å spise opp eller kaste brød som har ligget ute noen dager.

3. La blomstene dine få lufte seg

Bananfluer trives godt i fuktig jord. Har du mange blomster eller urtepotter kan det være lurt å sette disse ut på balkongen eller verandaen for en periode.

4. Eddik-trikset

Er du ivrig etter å bli kvitt bananfluene raskt kan du prøve dette kjerringrådet: Finn frem en bolle og hell like deler vann og hvitvinseddik i den. (Du kan også prøve deg frem med andre typer eddik). Tilsett et par-tre dråper med oppvaskmiddel og la blandingen stå utildekket. Bananfluene tiltrekkes av blandingen.

Kilde: jifrent.no

5. To sitroner

Del en sitron i to halve deler.

Legg sitronene i en kald ovn og la døren stå åpen.

La ovnsdøren stå åpen natten over.

Neste morgen, vil du se at de irriterende bananfluene svermer rundt sitronene inne i ovnen. De tiltrekkes nemlig av sitronens skarpe lukt.

Nå lukker du ovnsdøren og setter ovnen på noen minutter slik at bananfluene dør.

Når ovnen er kald, er det bare å fjerne sitronene og børste ut bananfluene fra bunnen.

Og på toppen av det hele kommer kjøkkenet ditt til å dufte deilig.

OBS: Det er veldig viktig at ovnen ikke står på natten over. Den skal altså være kald, og ikke skrus på før dagen etter.

Del gjerne tipset videre!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter

Mot alle odds: Tenåring knust av gaffeltruck – amputerte halve kroppen for å overleve

Da gaffeltrucken rullet over Loren Schauers eksploderte armen hans. Underkroppen knuste. I et desperat forsøk på å berge livet valgte han å amputere.  Loren Schauers...

Topptrent Northug klar på startstreken igjen i vinter

Etter pressekonferansen tidligere i høst der Petter Northug kommenterte rusproblemene sine har det vært stille fra skikongen. Nå bryter han tausheten.  I august ble Petter Northug...