søndag, juli 5, 2020

Har du blitt grå i håret? Gratulerer, da har du mest sannsynlig et langt og godt liv foran deg

Mest lest nå

Slik blir du kvitt leverflekkene på hendene

De kommer som regel etter fylte 40 år, disse mørke flekkene som plutselig dukker opp på huden på hendene eller i ansiktet. De har...

Når man får de første grå hårene, er veldig individuelt. Noen blir grå allerede i 20-årene mens andre knapt har et eneste grått hår etter fylte 80. Er du blant dem som kan skilte med en skikkelig grå manke? Ikke fortvil. Forskning viser nemlig at grått hår er forbundet med god helse.

Å få grå hår, er for mange det første tegnet på at kroppen begynner å bli eldre. Mange vil nok ta beina fatt og løpe til frisøren for å skjule de grå hårene. Men de siste årene har vi sett at flere og flere lar de grå vokse ut og bærer sin gråe manke med stolthet.

– Noe forskning knytter grått hår opp mot god helse. Det at du får grått hår har med at kroppen kvitter seg med avfallstoffer av et slag, som gjør at de med grått hår er mer motstandsdyktig for flere typer sykdommer, sier Sølvi Bjørnevoll, daglig leder ved Norsk Frisørskole til Vi.no.


Var i topp form

Noen forskere ved Museo Nacional de Ciencias Naturales i Spania, har studert villsvin over en lang periode. Akkurat som med menneskehår gråner også villsvinpelsen. Forskerne fant ut at gråningen er et resultat av fravær av fargestoffet melanin i hår og hud. Fravær av dette fargestoffet kunne knyttes til god helse hos villsvinene.

kvinne med grått hår
Har du blitt grå i håret? Ikke fortvil! Det kan være et sunnhetstegn. Foto: Canva

– Villsvin med grått hår var i topp stand, og hadde de laveste nivåene av oksidativ skade, skriver forsker Ismael Galván i en pressemelding.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Physiological and Biochemical Zoology.

Mangel på signaler

Ingen vet helt sikkert hvorfor mennesker og dyr får grå hår. Men vi vet at det er stamcellene i hårsekken som lager nytt hår, og at det er melanocyttene som lager farge til håret. Hvis disse cellene ikke sender kjemiske signaler til hverandre, så stanser fargeproduksjonen og håret blir grått.

LES OGSÅ: Har du blitt tidlig grå i håret? Da kan dette være grunnen

130,105FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter