Hjem Forskning Overraskende forskning om grått hår – Dette kan det være et tegn på

Overraskende forskning om grått hår – Dette kan det være et tegn på

Når man får de første grå hårene, er veldig individuelt. Noen blir grå allerede i 20-årene mens andre knapt har et eneste grått hår etter fylte 80. Er du blant dem som kan skilte med en skikkelig grå manke? Ikke fortvil. Forskning viser nemlig at grått hår er forbundet med god helse.

Å få grå hår, er for mange det første tegnet på at kroppen begynner å bli eldre. Mange vil nok ta beina fatt og løpe til frisøren for å skjule de grå hårene. Men de siste årene har vi sett at flere og flere lar de grå vokse ut og bærer sin gråe manke med stolthet.

– Noe forskning knytter grått hår opp mot god helse. Det at du får grått hår har med at kroppen kvitter seg med avfallstoffer av et slag, som gjør at de med grått hår er mer motstandsdyktig for flere typer sykdommer, sier Sølvi Bjørnevoll, daglig leder ved Norsk Frisørskole til Vi.no.

Var i topp form

Noen forskere ved Museo Nacional de Ciencias Naturales i Spania, har studert villsvin over en lang periode. Akkurat som med menneskehår gråner også villsvinpelsen. Forskerne fant ut at gråningen er et resultat av fravær av fargestoffet melanin i hår og hud. Fravær av dette fargestoffet kunne knyttes til god helse hos villsvinene.

kvinne med grått hår
Har du blitt grå i håret? Ikke fortvil! Det kan være et sunnhetstegn. Foto: Canva

– Villsvin med grått hår var i topp stand, og hadde de laveste nivåene av oksidativ skade, skriver forsker Ismael Galván i en pressemelding.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Physiological and Biochemical Zoology.

Mangel på signaler

Ingen vet helt sikkert hvorfor mennesker og dyr får grå hår. Men vi vet at det er stamcellene i hårsekken som lager nytt hår, og at det er melanocyttene som lager farge til håret. Hvis disse cellene ikke sender kjemiske signaler til hverandre, så stanser fargeproduksjonen og håret blir grått.

10 positive ting med grått hår

Grått hår har lenge vært synonymt med aldring, men i de siste årene har det blitt mer og mer akseptert og til og med omfavnet som en stilfull og attraktiv hårfarge. Her er noen punkter som forklarer hvorfor grått hår kan være både bra og tiltalende:

 1. Symbol på visdom og modenhet: Grått hår har tradisjonelt blitt sett på som et tegn på visdom og erfaring. Det kan gi bæreren en aura av autoritet og respekt.
 2. Unik skjønnhet: Grått hår gir en unik og iøynefallende look. Hver gråtone kan variere fra sølv til kull, og hver enkelt hårstrå kan reflektere lys forskjellig, noe som gir en flott, naturlig glans.
 3. Naturlig highlighter: Grått hår blander naturlig inn ulike nyanser av hvitt, sølv og svart, noe som kan fungere som en naturlig highlighter og gi håret liv og dybde uten bruk av kjemiske behandlinger.
 4. Moderne og trendy: Grått hår er blitt en moderne og trendy hårfarge, med mange unge mennesker som velger å farge håret grått eller sølv for et stilig, avant-garde utseende.
 5. Redusert vedlikehold: For de som velger å la håret gråne naturlig, kan det innebære mindre vedlikehold sammenlignet med å stadig farge bort grått hår. Dette kan spare tid og penger, samt redusere eksponeringen for potensielt skadelige kjemikalier.
 6. Selvtillitsbooster: Å omfavne sitt naturlige, grå hår kan også være en kraftig måte å øke selvtilliten på, ved å stå imot samfunnets press om å se ung ut og heller feire sin naturlige skjønnhet.
 7. Allsidighet i styling: Grått hår tilbyr en rekke stylingmuligheter, fra klassisk og elegant til røff og moderne. Det passer godt sammen med ulike klesstiler og tilbehør.
 8. Fremhever andre ansiktstrekk: Grått hår kan forandre hvordan andre ansiktstrekk blir oppfattet, ofte ved å fremheve øynene og gjøre dem mer iøynefallende.
 9. Signaliserer en ny fase i livet: For mange markerer overgangen til grått hår en ny fase i livet, fylt med nye muligheter, prioriteringer og en annerledes måte å se på seg selv og livet.
 10. Miljøvennlig: Ved å velge naturlig grått hår fremfor kontinuerlig hårfarging, bidrar man også til mindre forurensning og avfall fra hårfargeprodukter.

LES OGSÅ: Har du blitt tidlig grå i håret? Da kan dette være grunnen

 1. grått hår
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com