Hjem Forskning Har du blitt tidlig grå i håret? Da kan dette være grunnen

Har du blitt tidlig grå i håret? Da kan dette være grunnen

De  fleste av oss  får grått hår med alderen. Mens noen opplever å bli grå allerede i 20-årene, oppdager andre sitt første grå hår ikke før i 50-60-årene. Nå har forskere funnet ut hvorfor noen blir grå tidligere enn andre.

Tidligere har forskerne vært uenige om hva som forårsaker de grå hårene. Mange har ment at det handler om gener. Men nå har amerikanske forskere ved Harvard funnet ut at stress kan føre til grått hår.

«Dette er overraskende, et fenomen man tidligere ikke har klart å forklare», sier professor ved NTNU, Magnar Bjørås til NRK.

Et gjennombrudd

Studien er publisert i tidsskriftet Nature. Forskerne studerte mus, og fant ut at mus som ble utsatt for akutt stress, fikk gråhvit pels. Testene viste at stress får det sympatiske nervesystemet til å pumpe hormonet noradrenalin inn i hårsekkene. Dette fører til at melanocytt-cellene forsvinner, og dermed mister håret farge.

LES OGSÅ: Sluttet å farge håret – Viser stolt frem de grå

«Dette er et omfattende vitenskapelig arbeid med solide data og spennende funn. Det er et gjennombrudd for forståelsen av hvordan somatiske stamceller kan reguleres av det sympatiske nervesystemet», sier Magnar Bjørås ved NTNU til NRK.

Mange av oss både kler og liker grå hår. Foto: Canva

Har ikke funnet noen kur ennå

De amerikanske forskerne skriver i en pressemelding at selv om de har funnet ut at stress gir grått hår, er de er langt unna en kur mot grått hår. Men de mener funnene kan bidra til å belyse hvilken effekt stress også har på andre organer, hvilket kan igjen bane veg for å forebygge skader som dannes av stress.

«Her har vi fremdeles mye å lære», sier Ya-Chieh Hsu, en av forskerne til The Guardian. Hun legger til at det som egentlig er mest spennende med denne studien, er hvordan tapet av stamceller i kroppen bidrar til aldring.

Veldig interessant

Biologiprofessor Christopher Deppmann ved universitetet i Virginia, sier til avisa The Guardian at funnene er svært interessante.

«Som andre studier åpner også denne opp for flere spørsmål enn svar, men den kan føre til ny utvikling av «ungdomskilder» blant farmasøytene. I tillegg kan den være med og endre forskeres syn på stamcellebiologien og aldringsprosessen», sier han.

LES OGSÅ: Professor mener sjokolade kan ha bedre hostedempende effekt enn honning og sitron

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com