Hjem Hus og hjem Har du denne gamle «leken» på loftet? Kan være verd svimlende summer

Har du denne gamle «leken» på loftet? Kan være verd svimlende summer

Gjennom 2000-tallet samlet barn på Pokemon-kort med stor iver. Nå selges enkelte av disse kortene for svimlende summer. Har du en samling på loftet kan det være verd å ta en titt – kanskje du sitter på en gullgruve du ikke visste om?

Pokemon-kort hadde sin storhetstid på slutten av 1990- og begynnelsen av 2000-tallet. Den originale kortserien ble ifølge Wikipedia lansert i Japan i oktober 1996. Snaue tre år senere, i 1999, kom fenomenet til USA.

Norske barn var heller intet unntak for denne «dillen». Nå skriver This is Money at de mer unike kortene er verd flere tusen kroner.

Barnebys, som er en søkemotor for auksjoner, er det dyreste kortet listet til 70 000 amerikanske dollar, tilsvarende nesten 740 000 norske kroner. Det er naturligvis ikke gjengs verdi på de gamle papplekene. På eBay finnes det folk som prøver å få flere millioner for kortene sine. De fleste er imidlertid verd betydelig mindre.

Nettstedet One37 PM forklarer hvordan du kan finne ut om dine gamle kort er gull eller tull.

Først og fremst bestemmes verdien ut fra hvor sjeldent kortet er. Det er enkelte indikatorer som forteller deg dette på kortet.

Nesten helt ved bunnen av kortet eller i nærheten av navnet finner du et symbol som indikere hvor sjelden kortet er: En sirkel betyr at kortet er vanlig, en diamant betyr at det er mindre vanlig, mens stjerne betyr at det er mer sjeldent. Flere stjerner eller stjerner med kombinasjoner av bokstaver eller andre symboler betyr at kortet er ekstra sjeldent.

Start med å finne ut navnet – altså hvilken pokemon det dreier seg om. Sjekk deretter på den nederste linjen på kortet hvilket år kortet er laget.

Ifølge One 37 PM er det kortene fra 1st edition base set fra 1999 som generelt er de aller mest interessante.

Det finnes flere ulike kortsett. Til høyre, like ved siden av lenge og vekt, er det en indikator som forteller deg hvilket sett kortet tilhører. Dersom det ikke er en logo der, like under bildet av pokemonen, så er det et base-kort. Det har også forekommet feiltrykk der kortene mangler symbol.

Disse kortene kan være verdt masse penger.

Helt nede til høyre på kortet finner du også et symbol som angir kortets nummer i settet. Dersom du har Machamp (navnet) og nummer #8/102 nederst til høyre som indikerer at det er kort nummer 8 i settet, vil dette være nok til at du kan identifisere kortet selv om du ikke vet helt hvilket sett det tilhører. Dermed kan du slå opp kortet ditt på eBay for å få en idé om hvilken pris det selges for i samlermarkedet.

Men, det er nok mange som overvurderer verdien av kortene i samlermarkedet.

Da kortet som regnes som verdens mest ettertraktede pokemon-kort nylig ble lagt ut for auksjon med startbud på 480 000 dollar (rett over fem millioner kroner), kom det ikke ikke inn noen bud. Det melder nettstedet GO Nintendo.

«Vi har sett noen få av disse svært dyre kortene selge tidligere, men av en eller annen grunn var det ingen som lot seg friste denne gangen», sier nettstedet om dem mislykkede auksjonen. De antar at de virkelig store kjøperne i samlermarkedet har bestemt seg for å sitte på gjerdet.

Disse kan være verdt en formue. Foto: Pixabay

Netthandelsportalen eBay sier ifølge GO nintendo de jobber tett med selgeren av kortet og vil holde fansen informert om det kommer for salg igjen.

Også på Finn.no finnes det en rekke samlere som handler i pokemon-kort. Det enkeltstående kortet her som er priset høyest, ligger på 275 000 kroner.

Bulbapedia har en oversikt over alle kortsett som noen gang er laget.

  1. gammel nokia

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com