Hjem Helse Har du en del kilo ekstra og er i denne aldersgruppen – har du mindre risiko for demens

Har du en del kilo ekstra og er i denne aldersgruppen – har du mindre risiko for demens

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Fedme blir normalt ikke trukket frem som en helsefordel, men nå viser en studie at folk som har fedme i en viss alder faktisk kan beskytte mot demens. 

Det har lenge vært kjent at fedme for middelaldrende er en sterk risikofaktor for å utvikle demens når du blir eldre.

Men nå viser en studie som ble publisert i JAMA Neurology at fedme hos dem over 65 år har en beskyttende effekt mot den fryktede demensdiagnosen. Ifølge Daily Mail kaller forskerne de to motstridende faktaene «fedmeparadokset».

Studien fulgte 2798 personer, hvorav 480 ble diagnostisert med demens i løpet av en periode på fem og et halvt år. Mens tidligere studier har vist at fedme når man er midt i livet er assosiert med en 40 prosent økt risiko for demens, fant forskerne i denne studien at for personer i alderen 60 til 65 år var fedme assosiert med en lavere risiko.

LES OGSÅ: Har slitt med fedme siden hun var 9 år – slik gikk småbarnsmoren ned 60 kilo

Den underliggende årsaken til paradokset er ikke helt klar. Det er de inflammatoriske effektene en større kropp har på blodårene i hjernen som er årsaken til at fedme øker risikoen for demens. Dermed er et omvendt forhold kontraintuitivt.

Fedme er en risiko for høyt blodtrykk, som kan skade blodkar i hele kroppen, og dermed øke risikoen for vaskulær demens, som er spesielt preget av redusert blodtilførsel til hjernen. Det kan også øke plakk i arteriene, noe som gjør at blodet strømmer langsommere gjennom arteriene.

Oppsøker lege oftere

En teori antyder at proteinet adiponectin som produseres av fettcellene kan redusere betennelse i hjernen. Kronisk betennelse er nært knyttet til blant annet demens og Parkinsons. Dette er imidlertid ikke helt entydig god forklaring, for fettceller produserer også proteinet cytokiner, samt hormoner, som sender kan utløse en overdreven immunrespons.

En forklaring som trekkes frem er at personer med fedme rett og slett har høyere sannsynlighet for å oppsøke lege oftere, og da gjerne i forbindelse med helseproblemer som er kjente risikofaktorer for å utvikle demens, slik som høyt kolesterol og høyt blodtrykk – og få behandling for dette. 

For ordens skyld: Studien anbefaler tross paradokset ikke at personer i den aktuelle aldersgruppen utvikler fedme.

  1. kreftsyk kvinne
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com