torsdag, februar 27, 2020
Dyr Har du en gammel katt i huset? Da må...

Har du en gammel katt i huset? Da må du gjøre dette

-

Mens unge katter er ute og jakter hele natta, er gamle katter oftere inne om nettene. Mange ligger og sover. Men gamle katter har en tendens til å komme opp i senga til eieren sin og vekke vedkommende midt på natta. Vet du hvorfor?

«Akkurat som gamle mennesker så sover katten kortere tid av gangen, og den kan derfor finne på å vekke eieren om natten. Det er kanskje fordi den ønsker sosial kontakt eller fordi den føler seg ensom», sier katteekspert Bjarne O. Braastad til Forskning.no.

Han er professor ved NMBU, og har selv en 16 år gammel katt som vekker både ham og kona om natten. Og i stedet for å bli irritert, tar professoren seg et halvt minutt og gir katten kos.

«Katter blir gjerne mindre sosiale med alderen, men når de blir gamle, snur det. Eldre katter får nemlig mer behov for menneskelig kontakt igjen», forteller Bjarne.

Gi katten kos om natta

Katteeksperten oppfordrer alle som har en gammel katt hjemme til å la katten få lov til å være gammel. Hvis katten viser tegn til å ville ha sosial kontakt eller ligge i fanget, så la den få lov til det. Og hvis katten vil, så la den hoppe opp i sengen midt på natten og gi den et halvt minutt.

gammel katt
Også katter kan utvikle demens. Foto: Canva

En katt blir gammel allerede fra sju–åtte års alder. Spesielt rasekatter. De blir som regel ikke like gamle som vanlige huskatter. Vanligvis er en ti år gammel katt på alder med et 60 år gammelt menneske. Skikkelig gamle katter er 14–15 år og oppover.

Kan få separasjonsangst

«Hvis katten mjauer mer, bruker lokkelyder, så kan det hende at det er på grunn av at den har utviklet separasjonsangst. Hvis sansene svikter, katten blir forvirret og livet ikke er så greit som før, så kan den bli engstelig når eieren ikke er i syne», sier Bjarne.

Så gi den gamle katten din kos, også om natten. Den trenger det. 

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Smittevernekspert advarer i forbindelse med koronaviruset: ikke dra på reise nå

Koronaviruset har spredd seg over hele verden.  Nå advarer smittevernekspert Johan Giesecke mot at man ikke bør dra utenlands akkurat nå. Til Svenska Dagbladet sier...

Når barn klipper seg selv – se de hysterisk morsomme bildene i denne serien

Vi har vel alle hørt uttrykket om å ta skjeen i egen hånd? Vel, her kommer et lite knippe barn som gjorde nesten nettopp...

Plages du av fiselukt? Nå kan du kjøpe undertøy og puter som skjuler det for deg

Ja, du leste faktisk helt riktig. Et engelsk firma har nå oppfunnet puter og undertøy som fjerner lukten av fis - enten den er...