søndag, mai 16, 2021

Har du fått vaksine? Da kan du gjøre dette

Mest lest nå

Vi har stadig sikrere kunnskap om at vaksine beskytter godt mot å bli syk og mot å smitte videre.

Folkehelseinstituttet (FHI) sier i en melding at den kunnskapen må vi bruke til å lette på tiltak der det er mulig. Noen råd og regler for deg som er fullvaksinert er nå avklart.


To doser er nødvendig for fullgod beskyttelse, men allerede tre uker etter første dose har man god beskyttelse. Beskyttelsen etter fullvaksinasjon varer i minst et halvt år, antakelig mye lenger. De som har gjennomgått covid-19 det siste halve året er tilsvarende godt beskyttet som de som er fullvaksinert.  

Selv om beskyttelsen er god, er det likevel mulig å bli smittet av covid-19 selv om man er vaksinert. Det er også mulig for vaksinerte å smitte andre.  Dette gjelder selv om man ikke merker at en selv er smittet. 

Ute blant folk kan man ikke vite om det er uvaksinerte personer i risikogruppen i nærheten. Så lenge det er mange som er ubeskyttet i samfunnet, og siden vaksinerte i noen tilfeller kan bli smittet og smitte andre, må råd og regler være de samme for vaksinerte som for uvaksinerte i det offentlige rom. Der mange omgås er det også behov for enkle og tydelige råd og regler. 

Dessuten – hvis vaksinerte ikke skulle følge råd om antall og avstand mens de er ute blant folk, kan det også føre til trengsel mellom de som ikke er vaksinert. Etter hvert som stadig større andel av befolkningen blir vaksinert, vil antallsbegrensninger og andre generelle smitteverntiltak i samfunnet lettes for alle. 

Reglene for fullvaksinerte er derfor uendret i sammenhenger der man er ute blant folk, enten det er i det offentlige rom eller på kollektivtransport.

Hjemme hos folk derimot, der man har kunnskap om de andre som er til stede, er det nå mulig å lette på råd for vaksinerte. 

Råd som gjelder for fullvaksinerte

  • Vaksinerte kan ha nær sosial omgang (under 1 meter) med andre vaksinerte (selv om de er i risikogruppen).
  • Vaksinerte kan ha nær sosial omgang med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen.
  • Vaksinerte bør fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til uvaksinerte i risikogruppen som de ikke bor med.  
Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter