in

Har du katt bør du ta denne enkle helsesjekken ved jevne mellomrom

Kan en katt oppdage spøkelser?

Vi er alle kjent med at kvinner kan få brystkreft, men visste du at katter også kan få dette?

Det er flest hunnkatter som får jursvulster, men hankatter kan også få dette. Tidlig kastrering, før 1 års alder, reduserer risikoen for jursvulstutvikling. Sammenlignet med hund er jursvulster hos katt oftere ondartet.

– Akkurat som hos mennesker er tidlig oppdagelse av svulsten avgjørende for kattens prognose og fremtidige helse. Du bør kjenne igjennom kattens jur minst en gang i måneden. Da kan du oppdage kuler på et tidlig stadium, noe som er avgjørende for prognosen dersom kulen skulle vise seg å være en ondartet tumor, sier veterinær Sara Solheim i Agria Dyreforsikring.


Hvordan kjenne etter kuler

Jurene sitter på bukens og brystkassens underside og det kan oppstå tumorer i alle jurkjertlene. Jursvulster oppstår som oftest like ved siden eller under/i selve brystvorten.

På et tidlig stadium kjennes en tumor ut som et lite riskorn, et stort sandkorn eller en liten ert som ligger like under huden. Noen ganger kan man også se at den ene brystvorten virker større enn de andre.

– Kjenn igjennom jurvevet langs begge jurradene fra frambeinet og bakover. Ta en fold av juret og la fingrene gli forsiktig over vevet. Hør med din veterinær for en demonstrasjon av hvordan dette gjøres, oppfordrer Solheim.

Noen ganger kan huden over jursvulstene bli rød, varm og hoven. Huden kan også sprekke opp og det dannes væskende sår. Katten vil da slikke seg ofte for å prøve å holde området rent. Det er da fort å tenke at katten har skadet seg, mens det egentlig er snakk om er jursvulst.

En kul eller ujevn struktur i juret trenger ikke å være kreft. Om du oppdager en kul eller at noe ikke er slik det pleier, bør du ta med katten til veterinær for en sjekk.

Hos veterinæren

På klinikken blir katten undersøkt. For å kunne si noe mer om hva slags celle kulen består av vil veterinæren måtte ta prøver fra kulen. Veterinæren kan da stikke i kulen og suge ut celler eller fjerne hele kulen og sende den til analyse.

Også katter bør ta helsesjekk.

Man vil da kunne si om tumoren er av en godartet eller ondartet karakter. Dersom katten har flere tumorer kan det bli anbefalt å fjerne også de jurene som ikke har tumor i seg. Dersom det påvises ondartet tumor, vil veterinæren ofte ta røntgen eller CT av lungene for å sjekke for eventuell spredning.

– Det har i senere tid blitt sett en sammenheng mellom jursvulster og bruk av p-piller på katt. P-piller til katt frarådes derfor på det sterkeste. I stedet anbefales det at katter som ikke skal avles på, kastreres/steriliseres i tidlig alder. Tidlig kastrering/sterilisering har også vist seg å gi lavere sannsynlighet for utvikling av jursvulster senere i livet.

Blir katten frisk igjen?

Omtrent 15 prosent av jursvulstene hos katt er godartede og har en god prognose. Hos disse vil tumoren/tumorene kunne fjernes, og katten vil kunne fortsette å leve ca. som før.

Tidlig oppdagelse og fjerning av tumorene, før de har klart å spre seg videre til andre vev er svært viktig. Dette vil kunne gi en god prognose selv om tumoren viser seg å være ondartet.

De ondartede tumorene har en tendens til å spre seg til lungene og blir derfor fort alvorlige. Det vil da ikke lengre være mulig å fjerne alt tumorvev kun ved å fjerne jursvulsten Dersom en ondartet tumor allerede har spredd seg videre i kroppen vil prognosen være avventende til slett.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

GLADNYHET: Bestanden av panserneshorn øker

Mange bilførere forstyrres av denne bilkomponenten