in

Har du mest lyst til å være i fred og ro og slippe andre? Slik gjør du noe med det

trøtt

Det er fult mulig å bli sosialt utslitt. Men det er også fult mulig å gjøre noe med det.

– Da kan du være sosialt utslitt. Det er ingen diagnose i seg selv, men en vanlig tilstand blant mange. Du føler deg tappet for energi av sosiale interaksjoner og foretrekker å unngå dem, forklarer psykolog og psykoterapeut i Sveapsykologerna, David Waskuri, til VG.

Han fremholder at man blir utslitt av sosial omgang og trenger egentid også. Dermed trekker man selg tilbake. Noen er mer utsatt for dette enn andre, men det er fullt mulig å ta tak i det og gjøre noe med det.


Waskuri forteller at mønsteret kan ligne klassiske symptomer på utmattelsessyndrom, hvor det meste føles tungt, og man mangler energi til å sosialisere seg.

Innadvendte og introverte mennesker har en større risiko for å bli sosialt utslitte når de oppholder seg blant mange mennesker.

– Generelt sett kan man si at ekstroverte personer får energi av å være sammen med andre, mens introverte trenger alenetid for å lade opp batteriene, sier den kjente psykologen Frode Thuen.

Personligheten er medfødt. De fleste har en glidende overgang mellom introvert og ekstrovert. Men om du merker du blir sliten av mennesker kan du justere livet ditt etter det, tipser Thuen.

– Finn ut hva som gir deg energi og hva som tapper deg for energi, og juster kursen deretter. Ikke strekk strikken for langt, bli kjent med deg selv og sett grenser for hva du tåler. Ikke bli med på ting som koster mer enn det smaker. Lær deg å si nei!

Samtidig kan man trene seg opp til å få lysten til å møte mennesker tilbake. Dersom du faktisk har utmattelsessyndrom bør du bare samle krefter gjennom søvn og pauser – og pleie gode sosiale relasjoner som ikke inkluderer energityvene.

– Unngå energityver og ikke tving deg selv inn i krevende relasjoner hvor du trenger å være prestasjonsorientert og gi for mye av deg selv. Kjenn mer på hva du vil gjøre og hvem du vil være sammen med, sier David Waskuri.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Birgit Skarstein

Dette skal Birgit Skarstein gjøre når hun er legger idretten på hylla

En trygg biltur starter før du har kjørt en eneste meter: Slik pakker du helgebilen riktig