Hjem Forskning Har du noen ekstra kilo på kroppen? Ny forskning viser at det ikke nødvendigvis er din feil

Har du noen ekstra kilo på kroppen? Ny forskning viser at det ikke nødvendigvis er din feil

av Marte Frimand

Så mange som halvparten av befolkningen har gener som kan gjøre at kroppen ikke forbrenner kalorier. En gruppe forskere slo av disse genene hos mus. Da skjedde det noe helt utrolig.

Musene som fikk genene sine slått av, ble syltynne. Selv om de spise like mye som de andre musene, og selv om de fikk fet mat som vanligvis gjør mus tykke. Musene ble også fullstendig beskyttet mot å utvikle fedme. Dersom dette også gjelder hos mennesker, kan det være grunnen til at noen legger på seg lett, mens andre ikke legger på seg et gram selv om de spiser akkurat det samme som de som har noen kilo ekstra. Det skriver Forskning.no.

– Man kan håpe at en større forståelse av kompleksiteten i dette kan redusere skamfølelsen som mange med fedme har. Dette trenger ikke skyldes dårlig selvkontroll eller personlige feil, sier Bård Kulseng om forskningen. Han er leder for Senter for Fedmeforskning og Innovasjon ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Finnes hos halvparten av befolkningen

For fem år siden, fant noen norske forskere en DNA-mutasjon som ga menneskene som hadde denne mutasjonen betydelig større risiko for å utvikle fedme. Mutasjonen påvirker hvor mye energi fettcellene i kroppen forbrenner. Det viser seg at nesten halvparten av den europeiske befolkningen har denne mutasjonen.

Nå har stipendiat Jan-Inge Bjune fra Universitetet i Bergen og kollegaene hans, tatt denne forskningen ett steg videre, og undersøkt hva som skjer når de endrer på disse gen-mutasjonene hos mus.

– Forskere hadde tidligere sett på hvordan disse genene virker i celler i laboratoriet, men vi ville se hvordan det fungerte i en kropp, sier Bjune til Forskning.no.

Håper på ny medisin

Nå håper forskeren at denne kunnskapen kan føre til ny behandling av personer med fedme.

– Det er det som er det ultimate målet, sier han.

Men det er i så fall langt frem i tid. Det tar lang tid å utvikle medisiner. Så må de testes på dyr og så hos mennesker. Det tar gjerne 10 til 20 år.

LES OGSÅ: Plages du med kviser? Dette trikset skal kunne fjerne dem over natten

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.