Du har sikkert lagt merke til at fingrene ser ut som rosiner etter en lang svømmetur, eller bare en deilig avslappende stund i badekaret?
Det er mange teorier om hva som er årsaken. Men hvordan oppstår dette? For med unntak av tærne så ser jo ikke resten av kroppene våre ut som trekkspill når vi trer ut av badekaret…
Forskere mente først at vann, gjennom osmose, trakk inn i hudcellene våre. Deretter mente de at rynkingen var kontrollert av nervesystemet. I 2003 kom enda en forklaring: Da viste en studie at det var et fall i blodtilførselen til fingrene når vi har dem lenge i vann.
Ifølge en BBC-reportasje er det trolig et element av sannhet ved alle de tre teoriene. Svettekjertlene åpnes, slik at vann kan trekke inn. Det endrer saltbalansen. Og endret saltbalanse fører igjen til at blodkarene rundt dem trekker seg sammen.

I 2020 ble det satt opp et stort eksperiment i London Science Museum. Her ba de folk om å gripe rundt et objekt. Først skulle de gjøre det med tørre, rene hender. Deretter skulle de gjøre det med våte, vannrynkete hender.
Eksperimentet viste at vannrynkete hud øker friksjonen mellom huden og objektet de holdt i. Dermed krevde det mindre innsats å holde objektet med vannrynkete hender. Dette har fått forskerne til å lure på om det kan være slik at vi fra evolusjonens side er utstyrt med hender som får vannrynker for å få bedre grep i regnet, omtrent som grove skosåler. Akkurat som Formel 1-sjåførene må skifte dekk på bilen i regnvær, kan denne rynkeeffekten ha gjort at det var lettere for våre skoløse forfedre å gå / klatre ute i regnvær. Det kan også ha vært nyttig i forhold til å sanke skjell som mat.