Forsiden Forskning Har forsket på spillavhenginghet blant 10-åringer - får abstinenssymptomer hvis de ikke...

Har forsket på spillavhenginghet blant 10-åringer – får abstinenssymptomer hvis de ikke får spille

-

Mange barn spiller mye data, altfor mye data. Spillingen tar opp mye av fritiden til barna og det diskuteres og forskes på hvor skadelig det er å sitte foran skjermen i så stor grad som mange barn og unge gjør i dag.

Ny forskning viser at 10 av 350 10-åringer blir diagnostisert med spillavhengighet, sier Lars Wichstrøm, professor i psykologi ved NTNU, til Nettavisen

Wichstrøm er leder for forskningsprosjektet «Tidlig trygg i Trondheim», hvor 700 barn i Trondheim blir fulgt gjennom flere år.

Wichstrøm forklarer at spillavhengige 10-åringer får noen av de samme abstinensene som narkotikamisbrukere dersom de ikke får spilt. De kan bli rastløse og depressive.

Forskningsteamet har sett nærmere på dataspilling og skjermbruk hos 10-åringer. Dataspilling er mer utbredt hos gutter enn hos jenter og derfor har forskerne valgt å fokusere på guttene.

pixabay

Psykisk lidelse 

I sommer ble det kjent at  Verdens helseorganisasjon (WHO) har bestemt at dataspillavhengighet skal regnes som en egen form for psykisk lidelse.

For å bli diagnostisert med denne lidelsen må en del kriterier være oppfylt. Når det gjelder 10-åringer må de da bruke mer enn 30 timer i uken på dataspilling. Spillingen må gå utover omgang med venner og andre fritidsaktiviteter. Barnet velger ofte bort dette til fordel for spillingen. Data går utover konsentrasjonen på skolen og den som er spillavhengig bruker spillingen til å takle negative følelser som tristhet og ensomhet, forklarer Wichstrøm.

LES OGSÅ
Søvneksperter om å la barna gråte seg i søvn: Slik påvirker det babyens hjerne
LES OGSÅ
Forskning: derfor bør du være forsiktig med å se for mye på serier

Han påpeker at det ikke bare er negativt med dataspilling. Det kan være sosialt fordi man spiller mot hverandre på nettet, men barna går glipp av viktig sosialt samspill som å lese hverandres kroppsspråk. De små nyansene i et blikk eller en kort pause i samtaler.

Psykologen oppfordrer foreldre til å ha en fast tid til databruk. Får ikke barnet spille så mye, er det også vanskelig å bli avhengig. Foreldre må oppmuntre barnet til sosiale aktiviteter son fotball, musikk eller annet sosialt som interesserer barnet.

Del gjerne videre artikkelen!

Populært

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.