Forskning Har forsket på spillavhenginghet blant 10-åringer - får abstinenssymptomer...

Har forsket på spillavhenginghet blant 10-åringer – får abstinenssymptomer hvis de ikke får spille

-

- Reklame -

Mange barn spiller mye data, altfor mye data. Spillingen tar opp mye av fritiden til barna og det diskuteres og forskes på hvor skadelig det er å sitte foran skjermen i så stor grad som mange barn og unge gjør i dag.

Ny forskning viser at 10 av 350 10-åringer blir diagnostisert med spillavhengighet, sier Lars Wichstrøm, professor i psykologi ved NTNU, til Nettavisen

Wichstrøm er leder for forskningsprosjektet «Tidlig trygg i Trondheim», hvor 700 barn i Trondheim blir fulgt gjennom flere år.

Wichstrøm forklarer at spillavhengige 10-åringer får noen av de samme abstinensene som narkotikamisbrukere dersom de ikke får spilt. De kan bli rastløse og depressive.

Forskningsteamet har sett nærmere på dataspilling og skjermbruk hos 10-åringer. Dataspilling er mer utbredt hos gutter enn hos jenter og derfor har forskerne valgt å fokusere på guttene.

pixabay

Psykisk lidelse 

I sommer ble det kjent at  Verdens helseorganisasjon (WHO) har bestemt at dataspillavhengighet skal regnes som en egen form for psykisk lidelse.

For å bli diagnostisert med denne lidelsen må en del kriterier være oppfylt. Når det gjelder 10-åringer må de da bruke mer enn 30 timer i uken på dataspilling. Spillingen må gå utover omgang med venner og andre fritidsaktiviteter. Barnet velger ofte bort dette til fordel for spillingen. Data går utover konsentrasjonen på skolen og den som er spillavhengig bruker spillingen til å takle negative følelser som tristhet og ensomhet, forklarer Wichstrøm.

Han påpeker at det ikke bare er negativt med dataspilling. Det kan være sosialt fordi man spiller mot hverandre på nettet, men barna går glipp av viktig sosialt samspill som å lese hverandres kroppsspråk. De små nyansene i et blikk eller en kort pause i samtaler.

Psykologen oppfordrer foreldre til å ha en fast tid til databruk. Får ikke barnet spille så mye, er det også vanskelig å bli avhengig. Foreldre må oppmuntre barnet til sosiale aktiviteter son fotball, musikk eller annet sosialt som interesserer barnet.

Del gjerne videre artikkelen!

-Reklame-
Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Siste nytt

Kattepusen ville være med på flybussen: – Den så så snill ut

Da bussjåfør Helge Madsen åpnet dørene på bussen, reiste kattepusen seg fra busskuret, og gikk rolig inn i bussen. "Den...

Dette blide paret ser så lykkelig ut, men vent til du ser hele bildet

For noen år siden feiret paret sin første bryllupsdag. De hadde hyret inn en profesjonell fotograf til å ta bilder av seg. Resultatet kan du se under. Dette bildet var ikke et planlagt bilde

Kohts nye video: «Tusen takk til norsk helsevesen!»

I januar kom nyheten at Christine Koht er rammet av kreft. Det nærmer seg et år på sykehus for...

Han ble mobbet for vekten sin. Så gikk han ned 84 kilo. Se hvordan han ser ut nå

Ethan Taylor har vært stor så lenge han kan huske. Han ble mobbet på skolen. Da han begynte å...

Bjørn Einar Romøren får strålebehandling i Tyskland: – Skal stråle livskiten ut av det som er igjen

Bjørn Einar Romøren (38) er i Tyskland for å få strålebehandling mot kreften. Den tidligere skihopperen er veldig positiv...

Hun var anti-fyllekjøring-kampanjens ansikt utad. Nå er hun død

Jacqui Saburido fra Austin i Texas var var bare 20 år gammel da hun og fire venninner ble påkjørt...