Hjem Historier fra livet Har kjempet mot kreften i 17 år – nå er hun kreftfri

Har kjempet mot kreften i 17 år – nå er hun kreftfri

For 17 år siden fikk Bex Papa-Adams fra Kent i England beskjed om at hun hadde 12 måneder igjen å leve. Ni operasjoner etter er den 45 år gamle kvinnen endelig kreftfri. Hun er Storbritannias lengstlevende tarmkreftpasient.

Papa-Adams ble diagnostisert med stadium fire tarmkreft i en alder av 29. Det er 17 år siden og omsider er den 45 år gamle trebarnsmoren som også har utdannet seg som yogalærer blitt kreftfri.

– Det tok 18 måneder å diagnostisere meg, men jeg hadde symptomer som blod i avføringen. De sa at jeg var for ung da jeg spurte om det kunne være kreft. De sa at jeg var paranoid, det kunne være hemoroider, sier hun til Daily Mail.

Ifølge Kreftregisteret rammer de fleste tilfellene av tarmkreft etter fylte 55. Tarmkreft kan oppstå på grunn av arv eller en usunn livsstil. Men i mange tilfeller dreier det seg like mye om tilfeldigheter. Uansett hva som er årsaken, er det viktig å komme tidlig til behandling.

Mer enn 4000 nye tilfeller oppdages i Norge hvert år. Helsevesenet blir stadig flinkere til å behandle tarmkreft, som er den nest hyppigste kreftformen i Norge. Men fordi den ofte oppdages sent, vil 40 prosent dø som følge av sykdommen innen 5 år. Å få stilt diagnosen tidlig øker muligheten for å bli frisk igjen. Over 95 prosent av pasienter som får påvist tarmkreft i den tidligste fasen, er i live etter 5 år.

LES OGSÅ: Kreftsyk 19 år gammel gutt har ikke lenge igjen – fikk sin siste drøm oppfylt

Familien til Bex har blitt fortalt av leger at hun sannsynligvis er den tarmkreftpasienten i stadium fire i Storbritannia som har overlevend lengst.

Hun har nå en permanent stomi. Bex tror at hvis hun hadde kommet til behandling raskere, og sykdommen kanskje ikke har spredt seg så raskt, så kunne scenarioet ha vært et annet.

I 2007 ble hun fortalt at hun hadde sekundær leverkreft, og igjen ble livet hennes satt på vent med utmattende behandling samtidig som hun oppdro barna.

– Mange ganger ble jeg fortalt at jeg kanskje ikke ville komme meg gjennom dette, og familien min har blitt tilkalt for å ta farvel, forteller 45-åringen.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com