Hjem Helse Har slitt med fedme siden hun var 9 år – slik gikk småbarnsmoren ned 60 kilo

Har slitt med fedme siden hun var 9 år – slik gikk småbarnsmoren ned 60 kilo

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Jamie Mills (31) fra Connecticut har slitt med vekta helt siden hun var et barn. På det tyngste veide hun 131,5 kilo. Nå avslører hun hvordan hun gikk ned 60 kilo, og ble der. 

Kampen mot kiloene begynte allerede da Jamie var et barn. Til tross for en sunn oppvekst med næringsrike hjemmelagde måltider og en aktiv livsstil, veide hun over 90 kilo og led av sykelig fedme allerede som 9-åring. 

– På det meste veide jeg 122,5 kilo. Imidlertid var det en lang periode da jeg ikke veide meg, og basert på bilder tatt på den tiden, var jeg sannsynligvis nærmere 132, forteller hun til Daily Mail. 

14 år gammel ble hun diagnostisert med Polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Helse Norge skriver at PCOS kjennetegnes av at hormonene er i ubalanse. Dette fører til at eggcellene i eggstokkene ikke får modnet skikkelig, men blir til væskefylte hulrom (cyster) og eggløsningen uteblir. Halvparten av kvinnene med PCOS er overvektige.

Tilstanden gjorde at kroppen til Jamie ble motstandsdyktig mot insulin, noe som førte til overproduksjon. Dette overskuddet av insulin fører til vektøkning og gir også en økt sultfølelse.

Jamies vekt var imidlertid på sitt høyeste da hun var 19. Som følge av fedme slet hun både mentalt og fysisk – og isolerte seg fra omverdenen. 

– Mens vekten min påvirket meg gjennom tenårene, var det den mest utfordrende da jeg var 19 og gikk på college. Jeg følte meg helt elendig og var ensom. Jeg hadde ikke noe sosialt liv, og jeg gikk ikke ut. Jeg slet også fysisk. Å komme tidsnok til timene var vanskelig fordi jeg kjempet for å gå til campus og opp trappene, forteller hun til avisa. 

I 2012 bestemte hun seg for at det var nok. Jamie begynte å føre matdagbok og passet på å øke vanninntaket. I løpet av det neste året gikk hun ned mer enn 20 kilo. Det som burde være en fin motivasjon utviklet seg imidlertid til en spiseforstyrrelse. Hun trente mer og mer, og spiste mindre og mindre. Til slutt unnet hun seg bare en kaffekopp, et eple og en halv avocado om dagen. 

Hun gikk ned 10 kilo til, men endte opp i terapi for å gjenvinne et sunt forhold til mat. Samtidig krøp vekten sakte men sikkert oppover igjen. I 2017 valgte hun fedmeoperasjon. Med en konsistent diett og regelmessig trening raste hun ned 50 kilo på halvannet år. 

– Konsistens var nøkkelen. Jeg trengte å lære å være fleksibel og realistisk. Det kom virkelig fra å lære gode bariatriske vaner. Protein først ved måltider, sammen med fiber. Få i meg rikelig med vann i løpet av dagen. Beveger kroppen min. Unngå søtsaker og triggermat, sier hun. 

En av nøklene til Jamies suksess sier hun er å finne gode alternativer til søtsaker og annen triggermat. Hun sier at mens motivasjon er viktig for varig vekttap, så er ikke motivasjon alene nok. Motivasjonen kommer og går, men rutiner, vaner og det å forplikte seg til et mål er det som backer opp når motivasjonen er litt på hell. 

Jamie som idag er ferdig utdannet ernæringsfysiolog deler også råd og inspirasjon med følgerne sine på sosiale medier. 

På Instagram-kontoen sin advarer hun mot de tradisjonelle “sulte-kurene” mange nok forbinder med slanking. I stedet deler hun tre råd til deg som ønsker å gå varig ned i vekt: 

1. Få nok søvn og hvile. JA, jeg lister denne først. Hvis du er fullstendig utbrent og hele tiden overtenker, vil det føles umulig å holde fast ved bærekraftige vaner.

2. Beveg kroppen din. Ta noen lange turer, tell skritt, og begynn å innlemme styrketrening. Selv om du sannsynligvis ikke umiddelbart vil se et vekttap, er dette et viktig skritt for å få BMR (kroppens metabolske rate) opp igjen, slik at du øker hvileforbrenningen av kaloriene og dermed kan spise mer uten å få et kalorioverskudd

3. Spis BALANSERTE MÅLTID! Vekt på ordet MÅLTID! Du trenger fulle tallerkener med mat!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com