Hjem Kjendisnytt Helene Olafsen og Jørgen Nilsen kjøpte drømmehuset – Nå får dette de til å rase mot kommunen

Helene Olafsen og Jørgen Nilsen kjøpte drømmehuset – Nå får dette de til å rase mot kommunen

I 2019 utbrøt en entusiastisk Helene Olafsen (34) til Nettavisen at hun og forloveden Jørgen Nilsen (33) skulle bo livet ut i drømmeboligen de hadde kjøpt på Malmøya i Oslo.

Dette området, en kort kjøretur fra hovedstadens sentrum, kjennetegnes av sin idyll med mer enn 600 boliger spredt over de naturskjønne øyene Ormøya, Ulvøya og Malmøya, samt Nedre Bekkelaget.

På Instagram opprettet paret en egen konto ved navn «Vi skulle bare male» – hvor de begynte å legge ut oppdateringer om prosessen med å gjøre drømmehuset til «sitt».

«September 2019 tok vi over drømmehuset! Et gammelt tømmerhus fra 1870ish, som har blitt bygget på og pusset opp litt innimellom. Opprinnelig var det en sommerbolig, som først ble omgjort til helårsbolig, for så å bli to boenheter på 80-tallet. Tanken var å bare male litt, ruge på vår første baby, og nyte livet. Sånn ble det ikke. Det ene tok det andre, og plutselig stod vi midt i en totalrenovering», skrev paret på Instagram i 2019.

Siden de flyttet inn, har det kjente paret, begge vinnere av «Skal vi danse», og foreldre til Louie (4) og Lilli (2), delt glimt fra hverdagslivet, oppussingen og familiestunder i sosiale medier, ofte med den store hagen ved havet som bakteppe.

Videre delte de mange bilder fra prosessen med renoveringen.

«Vi har gjort en lett-oppussing av lysthuset.»

En fantastisk utsikt!

«Det blir alltid verre før det blir bedre»

Lekkert bad

God uteplass

Idyllen kan briste

Men nå ser det ut til at boligidyllen er truet. Oslo kommune har lagt fram en ny reguleringsplan for området, et tiltak som har vært underveis siden 2020. Plan- og bygningsetaten (PBE) sin intensjon var å beskytte øyenes unike karakter, kulturhistorie og natur, samtidig som man ønsket å definere offentlige turveier og regulere publikums ferdsel. I påvente av planen ble det innført et midlertidig forbud mot nye tiltak.

Nå foreligger den 187 sider lange planen, og den har vekket sterk motstand blant øyboerne, inkludert Olafsen og Nilsen.

Paret har uttrykt sin bekymring i en skriftlig uttalelse til bydel Nordstrand, der de argumenterer for at den nye reguleringsplanen vil forringe Malmøya betydelig hvis den blir vedtatt. De frykter at øyas ville natur, stillhet, historiske båthus, kystkultur og fugleliv vil ta skade.

Olafsen og Nilsen, som bor i et hus på 150 år, legger vekt på viktigheten av å bevare Malmøyas natur og kultur for fremtidige generasjoner.

– Vi som beboere føler oss fullstendig overkjørt. Prosessen har vært preget av stigmatisering og maktovergrep, skriver de ifølge TV 2.

Dette bildet, hentet fra den foreslåtte reguleringsplanen, illustrerer de spesifikke områdene som Oslo kommune planlegger å endre. Foto: Plan- og bygningsetaten/Oslo kommune

Kommunens detaljreguleringsplan har til hensikt å begrense privatisering og utbygging av strandsonen, samtidig som den sikter på å bevare natur og kultur. Dette har imidlertid ført til frustrasjon blant beboerne, som ser målene som motstridende.

Planen inkluderer å åpne opp mer av øyene for allmennheten, noe som antyder økt ferdsel i området. Dette vil blant annet innebære bygging av nye stier og trapper. En annen del av planen er å overta Sydstranda på Ulvøya, som for tiden er privat eid.

Ifølge planforslaget kan dette medføre at grunneiere må gi fra seg arealer beregnet for naturvern. Mellom 100–150 private eiendommer, til sammen på rundt 43 000 m², står i fare for å bli ekspropriert.

Disse planene har tydeligvis rørt ved et følsomt punkt for Malmøyas beboere, som frykter for fremtiden til deres kjære øysamfunn.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com