Legemiddelverket informerte mandag ettermiddag om at en av de tre innlagte helsearbeiderne er død.
I helgen ble det kjent at tre helsearbeidere ansatt i Helse sør-øst hadde blitt lagt inn på sykehus med blodpropp eller hjerneblødning kort tid etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.
De tre skal være yngre, og symptomene ble beskrevet som svært alvorlige.
Mandag ettermiddag opplyser Legemiddelverket at en av de innlagte helsearbeiderne er død. Ifølge NRK var det en ung kvinne under 50 år som døde. Hun var pasient på Rikshospitalet.
– Legemiddelverket har ikke mottatt ytterligere meldinger knyttet til sjeldne bivirkninger med blodpropp og lavt antall blodplater, sa Steinar Madsen ifølge NRK på pressemøtet.
Legemiddelverket undersøker om dødsfallet har en sammenheng med vaksinen fra AstraZeneca.
Pasienten som døde var frisk fra før, men ble ifølge VG lagt inn med hjerneblødning eller blodpropp etter vaksinering.
– Hun fikk vaksinen en uke før hun ble innlagt. Det er en ung pasient under 50 år. Hun ble behandlet gjennom hele helga, men livet stod ikke til å redde. Hun døde søndag. Det som skjer under sykdomsforløpet er en stor katastrofe i hjernen som gjør at vi ikke klarer å reparere det. Hun dør av en katastrofe i hjernen, sier Trine Kåsine fra intensivavdelingen ifølge NRK på pressemøtet.
De to andre pasientene som også ligger på Rikshospitalet er fortsatt innlagt, melder VG.
– For den en ene av de to vi har innlagt, er tilstanden stabil. Og til dels responderer de på behandling, sier Pål Andre Holme ved avdeling for blodsykdommer.
Smittevernsdirektør i FHI, Geir Bukholm, har tidligere beskrevet symptomene for de tre pasientene som svært alvorlige, og spesielle. Dette er fordi de har en kombinasjon av lave blodplater, blodropp-tilstander og blødninger.
Forrige uke ble AstraZeneca-vaksinen satt på pause både Norge, Danmark og Irland etter rapporter om enkelttilfeller av blodpropp eller hjerneblødning hos relativt unge personer.
– Helsemyndighetene har på grunn av forholdsregler stanset vaksinasjonen med AstraZeneca etter et signal om en mulig alvorlig bivirkning i form av dødelige blodpropper. Det er foreløpig ikke mulig å konkludere med om det er en forbindelse. Vi handler tidlig, det må undersøkes grundig, sa Danmarks helseminister da det ble kjent at landet ønsket å være føre var og pause vaksinen.
I helgen var legemiddelselskapet Astra Zeneca ute med en pressemelding der de hevdet det ikke er forhøyet risiko for blodpropp etter å ha tatt deres vaksine.
I pressemeldingen viste selskapet til at det er gitt 17 millioner vaksinedoser til nå, og at selskapets egne undersøkelser viser at det ikke er tegn til økt risiko for blodpropp i lungene eller blodpropp i leggen. De avviste også at det er økt risiko for unormalt lav konsentrasjon av blodplater.