onsdag, mars 3, 2021

Helsedirektoratet om importsmitten: Et «stort antall falske attester»

Mest lest nå

Attester på negativ coronatest som må fremvises ved innreise til Norge har «liten verdi», ifølge Helsedirektoratet.

«Det meldes om et stort antall falske attester», skriver Helsedirektoratet ifølge VG i en rapport om importsmitte.

Fra november har innreisende til Norge måttet fremlegge attest på at de enten har avlagt negativ koronatest maksimalt 72 timer før innreise eller at de har gjennomgått sykdommen i løpet av de siste seks månedene.


– Vi har ikke oversikt over hvor mange attester over gjennomgått sykdom eller innreisetest som er falske, fordi det generelt er stor usikkerhet rundt ektheten i mange av disse attestene, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til VG.

Blant de 70 utenlandske arbeiderne i Vestnes kommune som har fått påvist Covid-19, hadde samtlige papirer på negativ test før innreise. Men etter at de kom til Norge testet de positivt.

Onsdag hadde regjeringen pressekonferanse hvor de presenterte strengere tiltak for å redusere importsmitte.

– Utlendinger med falske attester på negativ covid-19-test vil ikke bare bli bortvist, men bøtelagt, sa justisminister Monica Mæland ifølge VG under pressekonferansen.

I tillegg til å styrke testkapasiteten ved grenseovergangene jobbes det også med digitale løsninger slik at det ikke vil være mulig å komme videre i innreiseskjemaet uten fullstendige opplysninger.

Mæland mener dette vil effektivisere kommunenes arbeid med smittesporing, samt følge opp at innreisende faktisk gjennomfører pliktig testing.

Fredag kveld varslet statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie om en ny pressekonferanse om coronasituasjonen mandag klokka 14.

Ifølge Dagbladet vil også direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog og direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg være til stede.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter