Mobiltelefonen din sender og mottar signaler ved hjelp av radiobølger, noe som kan ha potensielle helserisikoer. Men hvor farlig er egentlig mobilstråling, og finnes det en anbefaling for hvor langt unna kroppen du bør ha mobilen?
I dag eier de fleste en mobiltelefon. Den blir ofte utpekt som en av årsakene til økt psykisk uhelse, men kan den også påvirke vår fysiske helse?
Den amerikanske helseeksperten Dani Williamson mener at svaret er ja – og at telefonen din faktisk har en innstilling som kan informere deg om dette.
I en episode av den amerikanske podcasten Dumb Blonde forteller hun om en skjult mobilfunksjon som viser hvor langt unna kroppen du bør holde mobilen for å unngå skadelig stråling.
– DETTE ER HELT VILT! Visste du at iPhonen din har denne funksjonen? Den viser nøyaktig hvor langt unna kroppen mobilen må være for å forebygge kreft, sier Dani, som er utdannet sykepleier og driver egen praksis.
I podcastepisoden, som også er delt på Instagram, viser hun lytterne hvordan de finner denne funksjonen på en iPhone.
Unngå mobilstråling: Så langt fra kroppen bør mobilen være
Ifølge Dani kan du sjekke dette ved å åpne Innstillinger på iPhone, deretter gå til Generelt, og videre til Juridisk og typegodkjenninger. Under denne fanen kan du klikke på Radiofrekvenseksponering, hvor Apple har angitt grenseverdiene for eksponering for akkurat din telefonmodell.
Dette informerer Apple selv om på sine informasjonssider.
– I mitt tilfelle står det at jeg bør holde mobilen 5 millimeter unna kroppen. Det tilsvarer omtrent størrelsen på viskelæret på en blyant, forklarer Dani.
Podcastens vertinne forteller at hun alltid bruker hodetelefoner eller handsfree når hun snakker i telefonen for å unngå stråling. Dani bekrefter at dette er en god strategi:
– Avstand er din venn når det gjelder radiofrekvenseksponering og elektromagnetiske felt. Ny forskning viser for eksempel at prostatakreft øker blant menn som oppbevarer mobilen i bukselommen, sier hun.
Dette med avstand samsvarer med hva Apple opplyser på sine sider. De skriver:
«Du kan redusere eksponeringen for RF-stråling ved å bruke et handsfree-alternativ, inkludert: den innebygde høyttalertelefonen, hodetelefoner og annet lignende tilbehør.»
I et annet kontrollert studie på mennesker for å undersøke hvordan mobilstråling kan påvirke cellene, viste resultatene en klar sammenheng mellom stråling og celleskader. Forskerne mener at dette kan ha betydning for utvikling av kreft, men understreker at det trengs mer forskning for å trekke sikre konklusjoner.
Les hele studien her.
Hva sier forskningen om mobilstråling og kreft?
Finnes det en direkte sammenheng mellom radiofrekvenseksponering og kreft?
Den svenske Strålsäkerhetsmyndigheten skriver følgende:
«Mobiltelefoner sender og mottar signaler ved hjelp av radiobølger. Det medfører ingen kjente helserisikoer. Dog finnes det en svak mistanke om at eksponering for radiobølger ved bruk av mobiltelefon kan medføre helserisikoer. Av forsiktighetshensyn anbefaler vi derfor å bruke mobilens høyttalerfunksjon eller handsfree og å holde telefonen unna kroppen under samtaler.»
Selv om det ikke er bevist at mobilstråling forårsaker kreft, er det andre helseaspekter man bør være oppmerksom på – blant annet varmeutvikling.
I tillegg mener mange holistiske helseeksperter at radiobølger fra mobiltelefoner kan forstyrre søvnen, noe som over tid kan ha negative helseeffekter.
Oppsummering
Risikoen for alvorlige helseplager knyttet til mobilstråling virker relativt lav, men det er lurt å følge anbefalingene:
✅ Bruk høyttalerfunksjon eller handsfree når det er mulig
✅ Unngå å oppbevare mobilen tett inntil kroppen over lengre tid
✅ Hold mobilen minst 5 millimeter unna kroppen
Kanskje vil fremtidig forskning gi oss flere svar på hvordan smarttelefoner – som kun har eksistert i rundt 15 år – påvirker oss på lang sikt.