søndag, mai 16, 2021

Helsetopper uten pasientkontakt får vaksiner før sykepleiere

Mest lest nå

I Helse Sør-Øst har minst 260 ledere uten pasientkontakt, samt fire administrerende direktører, fått vaksiner fra helseforetakenes kvoter.

Sykepleien.no skriver at en rapport Sykehuset Østfold sendte til Helse Sør-Øst 15. april viser at 73 prosent av lederne uten pasientkontakt vaksinert. Andelen vaksinerte ledere uten pasientkontakt var like stor som andelen vaksinerte sykepleiere. Av ledere med pasientkontakt, var hele 92 prosent vaksinert.


– Alle sykepleiere som står, eller kan komme til å stå, med covid-pasienter skal være dekket, og man har spurt ut i linjen flere ganger om det er flere som skal ha vaksinen. Vi har vært veldig opptatt av at sykepleiere som trengte vaksinen tidlig, skal ha fått tilbud, sier administrerende direktør ved Sykehuset Østfold, Hege Gjessing, til Sykepleien.no.

Sykepleiere på vei ut av et isolatrom. Foto: Ahus

Selv ble Gjessing, som arbeider 50 prosent fra hjemmekontor og ikke har daglig pasientkontakt, vaksinert med første dose allerede i februar.

– Jeg ble spurt mot slutten av en arbeidsdag. Det var da noen få vaksinedoser til overs, som ellers måtte blitt kastet, sier hun til Sykepleien.no.

Folkehelseinstituttets veiledning for vaksinasjon av helsepersonell presiserer at de som skal prioriteres er personell som arbeider innen essensielle tjenester, og som er kritisk vanskelige å erstatte, samt personell som har direkte pasientkontakt hvor korona-smitte fra pasient til ansatte er en risiko.

Konserntillitsvalgt i Helse Sør-Øst, Kirsten Brubakk, sier til Sykepleien at ledelsen i Helse Sør-Øst RHF har vært helt tydelig på hvilken prioritering som gjelder og hvem som skal få vaksine. 

– Det ville være svært uheldig for omdømme og tilliten dersom ledere fikk vaksiner fordi de har en lederposisjon, sier hun til bladet.

Samtidig påpeker hun at en del av årsaken til den høye andelen vaksinerte ledere kan være fordi vaksinasjonsandelen generelt begynner å bli høy.

Også Dagbladet har omtalt lignende saker. I mars kunne avisen fortelle at blant annet at Oslo Universitetssykehus (OUS) prosentvis hadde vaksinert en større del av ledelsen og administrasjonen enn av helsefagarbeiderne.

Tall avisen hadde fått tilgang til per medio mars viste at over seks ganger så mange i ledergruppen ved OUS var vaksinert, sammenlignet med helsefagarbeidere.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter