onsdag, september 23, 2020

Henger ut varme jakker til hjemløse – Hvis du trenger en, så ta en. Har du en til overs, kom hit med den

Mest lest nå

Broen Ha’penny Bridge i sentrum av Dublin er full av vinterjakker. De er hengt ut av byens innbyggere slik at hjemløse og fattige kan forsyne seg. Men myndighetene sier nei.

«Prinsippet er enkelt. Hvis du trenger en, så ta en. Har du en til overs, kom hit med den», sier Paddy Fryers til irsk tv. Han er en av initiativtakerne bak aksjonen.

Det begynte med et enkelt initiativ på Facebook. Flere hundre folk slang seg på, og nå er broen full av varme jakker. Det skriver NRK.


«Mange har en jakke som bare henger der. Som de bare har brukt en gang eller to. Det kan være at den jakken gjør at noen kommer seg gjennom den kaldeste natten dette året», sier Paddy.

Ble fjernet av myndighetene

I Irland finnes det 10.500 hjemløse. Rundt 3.800 av dem er barn. Mange setter pris på initiativet, som også har spredt seg til andre byer i Irland. Men sist helg bestemte myndighetene i byen seg for å fjerne jakkene. «Av hensyn til folks sikkerhet og helse», mente de. De mente blant annet at jakkene var til hinder for ferdselen på broen, og at yttertøyet kom til å bli fuktig av å henge ute og at det ville gjøre dem ubrukelige.

Men dublinerne har ikke latt seg stoppe. Et døgn etter at jakkene ble fjernet, hang det rundt 40 nye igjen broen.

«Jeg ville gjøre det enkelt for folk å få seg noe varmt å ha på, uten å bli satt i bås. Her kan de hente seg et plagg og forsvinne inn i mørket. Myndighetenes beslutning om å fjerne tøyet har gjort folk sinte», sier Paddy til irsk TV.

Går verden rundt

Paddy forteller at han har blitt kontaktet av folk fra byer i hele verden, som vil gjøre det samme.

«Nå vil de starte i Belfast, Chicago, Toronto, Melbourne og i Hellas. Det er hjemløse over hele verden», sier han til Irish Times.

Også i Norge 

«Trenger du en jakke? Ta en her! Har du en tilovers? Lever den her! Tusen takk!»

Dette var ordene som sto skrevet på et skilt utenfor Røde Kors-huset i Porsgrunn i desember 2018. Ved siden av skiltet sto det et stativ, fylt av jakker.

Initiativet til Røde Kors i Porsgrunn ble hyllet over hele landet.

Foto: Røde Kors / Facebook

– Tiltaket har vært veldig populært – både i fjor vinter og i år. Svært mange har vært innom. Jakkene har gått unna. Mange leverer både nye jakker og jakker i god kvalitet som ikke er slitte og utbrukte. Mange har til og med prislappen hengende på. Da slipper de som trenger jakkene å gå rundt i slitte og hullete jakker, sa nestleder i Porsgrunn Røde Kors Omsorg, Tone Evensen til TV 2 i 2018.

Kan vi få se et lignende tiltak i år? Del videre om du mener at dette er viktig!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter