Hjem Kjendisnytt Henrik Ingebrigtsen åpner opp om sykdommen han har fått: – Har tatt kreftene

Henrik Ingebrigtsen åpner opp om sykdommen han har fått: – Har tatt kreftene

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Henrik Ingebrigtsen (33) har nylig avslørt at han lider av krystallsyke. Avsløringen kom direkte på NRK etter 5000-meteren i EM i Roma.

Krystallsyke er en tilstand som fører til svimmelhetsanfall, noe som har påvirket Henriks trenings- og konkurranseplaner betydelig.

Henrik fikk diagnosen krystallsyke tidligere i år og har siden da slitt med å finne balansen både i hverdagen og i treningen. Han forteller at tilstanden har tappet ham for energi, noe som har gjort det vanskelig å restituere seg og trene effektivt.

– Det har tatt enormt med krefter. Den energien jeg skulle hatt for å restituere meg og løpe fort på trening, har forsvunnet ut i ingenting, forteller Henrik åpenhjertig til NRK.

På kanten av utbrenthet

Henrik har fått vite av ekspertene at han har vært nær utbrenthet. Tilstanden har gjort det vanskelig å holde balansen, noe som har resultert i flere kompensasjonsskader i knær og hofter. Han beskriver noen tunge perioder hvor det å stå på beina var en utfordring i seg selv.

– Det har tatt enormt med krefter. Ut fra de ekspertene jeg var hos så var jeg på kanten med utbrenthet. Den energien jeg skulle hatt for å restituere meg og hatt for å springe fort på trening, har forsvunnet ut i ingenting, sier han til NRK.

Resultater i EM

Til tross for utfordringene med krystallsyken, fullførte Henrik 5000-meteren i EM i Roma, men endte på en 25. plass. Hans yngre bror, Jakob Ingebrigtsen (23), tok derimot gull i samme løp, noe som markerte hans tredje EM-gull på distansen.

Gjert Ingebrigtsen, far til Henrik og Jakob, var til stede på 5000-meteren for å støtte sønnene. Han og kona Tone Ingebrigtsen ble sett på tribunen mens de heiet på Jakob. Til tross for familiens interne konflikter og anklager mot Gjert, støttet han sønnene sine under mesterskapet.

  1. Jakob Ingebrigtsen

Hva er krystallsyke?

Krystallsyke, også kjent som benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV), er en vanlig tilstand som påvirker det indre øret og forårsaker korte anfall av svimmelhet ved visse hodebevegelser. Dette kan være en svært ubehagelig opplevelse for de som rammes, selv om tilstanden i seg selv er ufarlig.

Årsak

Krystallsyke oppstår når små krystaller (otolitter) i det indre øret løsner fra sin vanlige plass og flyter inn i en av buegangene. Buegangene er fylt med væske og inneholder små følere (cupula) som registrerer bevegelse og hodeposisjon. Når disse krystallene forstyrrer følerne, opplever hjernen det som om hodet roterer, selv om det ikke gjør det. Dette fører til svimmelhetsanfall.

Symptomer

De typiske symptomene på krystallsyke inkluderer:

  • Kortvarige episoder med intens svimmelhet, ofte utløst av spesifikke hodebevegelser.
  • Følelse av at rommet snurrer rundt (vertigo).
  • Kvalme og noen ganger oppkast.
  • Ubalanse og ustøhet.

Symptomene varer vanligvis i mindre enn ett minutt, men de kan være svært intense og ubehagelige mens de varer.

Diagnose

Krystallsyke diagnostiseres ofte gjennom en klinisk undersøkelse hvor legen utfører spesifikke hodebevegelser (som Dix-Hallpike-testen) for å utløse svimmelhet og observere øyebevegelser (nystagmus).

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com