torsdag, juni 4, 2020

Her blir det straffbart ikke å vaksinere barna sine mot meslinger

Mest lest nå

Ønsker å ta Twitter til retten

Under pressekonferansen torsdag kveld i det ovale kontoret, langet president Donald Trump ut mot sosiale medier og spesielt Twitter, etter at...

I Tyskland trer det en ny lov i kraft fra og med mars til neste år. Alle barn må vaksineres mot meslinger før de begynner på førskolen eller skolen.

Foreldre som ikke vaksinerer barna sine, risikerer å få bøter på opp til 2.500 euro. Det tilsvarer drøyt 25.000 norske kroner.

Det har vært store debatter i Tyskland før loven ble vedtatt nå nylig. Det skriver svenske Aftonbladet. Flere er imot loven, blant annet barnelegen Steffen Rabe. Han mener alle mennesker må få bestemme over sin egen kropp.


«Loven er unødvendig, ineffektiv og ikke i tråd med barnekonstitusjonen», sier han til Deutsche Welle.

Helseministeren forsvarer loven

Den tyske helseministeren, Jens Spahn, forsvarer loven med at den beskytter barn mot å bli smittet av den dødelige sykdommen.

«Frihet innebærer også at man ikke blir utsatt for unødvendig fare, og det er nettopp derfor, utfra ønsket om å opprettholde friheten, at dette er en bra lov, ettersom den beskytter frihet og helse», sier han.

Tredoblet antall tilfeller i Europa

Meslinger er en av verdens mest smittsomme sykdommer. I den senere tid har vaksinemotstandere sluttet å vaksinere barna sine mot blant annet meslinger. Det har ført til en oppblomstring av sykdommen.

Flere og flere får meslinger. Foto: Canva

Les også: 15 ganger så mange får meslinger i dag i forhold til for bare to år siden

Antall meslingtilfeller har hatt en jevn nedgang i mange år. Men i 2016 snudde det. I løpet av de elleve første månedene i fjor, fikk 82.596 mennesker i Europa meslinger. Det er en tredobling i forhold til 1017, og 15 ganger så mange som i 2016.

WHO slår alarm

«Våre data viser at det er en betydelig økning i antall tilfeller av meslinger. Det ser vi i alle regioner», sa Katherine O’Brien, direktør for immunisering og vaksiner i WHO til NRK i februar.

Meslinger krever at 95 prosent av befolkningen er vaksinert for at man skal få det vi kaller flokkimmunitet. Ved flokkimmunitet, er alle beskyttet mot sykdommen, også de som av medisinske årsaker ikke kan vaksinere seg.

Hva syns du om denne loven? Burde vi fått en tilsvarende lov i Norge?

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter