Hjem Helse Forskere avslører: Disse øvelsene senker blodtrykket

Forskere avslører: Disse øvelsene senker blodtrykket

Dessverre er det ikke noen kur mot høyt blodtrykk, men heldigvis er det et par triks som kan hjelpe med å håndtere det. Ofte er høyt blodtrykk genetisk, og da er det dessverre vanskeligere å kontrollere. Men det er også mange som utvikler høyt blodtrykk pga blant annet usunt kosthold, mangel på trening og stress.

Vet du at du har høyt blodtrykk og du velger å ikke gjøre noe med det setter du helsen din i stor fare. En av de viktigste årsakene til hjerteinfarkt og hjerneslag er nemlig for høyt blodtrykk. Det gir også en høy risiko for karsykdommer og nyreskader.

Dersom det har seg slik at du eller noen du kjenner har for høyt blodtrykk har vi syv triks som bør prøves for å senke blodtrykket.

1. Trening

Fysisk aktivitet er bra for blodtrykket.
Fysisk aktivitet er bra for blodtrykket. Foto: Pixabay

En av fremgangsmåtene for å senke og kontrollere blodtrykket på en helt naturlig måte er trening, ifølge Mayoklinikken.

Regelmessig fysisk aktivitet styrker hjertet og et sterkt hjerte pumper mer blod med mindre anstrengelse. Kraften i blodårene reduseres når hjertet anstrenger seg mindre, som da senker blodtrykket. Det trenger ikke nødvendigvis være en hard treningsøkt på treningssenteret som må til, små ting som å heller gå på butikken isteden for å kjøre eller gå trappene istedet for heisen kan være nok. Alt hjelper!

Forskere ved Canterbury Christ Church University har oppdaget en spesiell form for trening som viser seg å være spesielt effektiv for å senke høyt blodtrykk. Dette funnet er ikke inkludert i Verdens helseorganisasjons (WHO) nåværende retningslinjer for fysisk aktivitet, melder The Guardian.

I en studie med nesten 16.000 deltakere, ble det observert betydelige endringer i blodtrykksmålingene hos dem som utførte isometrisk trening tre ganger i uken. Isometrisk trening innebærer øvelser hvor kroppen holdes i en statisk posisjon, og musklene aktiveres uten å forlenges eller forkortes, slik det vanligvis skjer under tradisjonell styrketrening.

Populære og effektive isometriske øvelser inkluderer vegg-squats og planken. Resultatene av studien viste at isometrisk trening var like effektiv som vanlig blodtrykksmedisin til å redusere blodtrykket. Dette funnet kan ha potensielt positive implikasjoner for forebygging og behandling av høyt blodtrykk.

– Isometrisk trening er den mest effektive metoden for å senke både systolisk og diastolisk blodtrykk av alle treningsformer, sier professor Jamie O’Driscoll fra Canterbury Christ Church University i en pressemelding.

2. Spis sunt

Et sunt kosthold er viktig for blodtrykket.
Et sunt kosthold er viktig for blodtrykket.

For å forebygge høyt blodtrykk er det svært viktig å spise sunt. Reduser inntaket av salt, og spis frukt, bær og grønnsaker. Spis magert kjøtt og fisk istedenfor fet mat og ovnsbak eller grill maten isteden for å fritere den. Matvarer som også har en forebyggende effekt er blant annet bananer, bønner, spinat og solsikkefrø.

3. Stress mindre

Stresser du mye? Dette kan være en av grunnene til at blodtrykket ditt stiger. Når vi stresser stiger pulsen og vi puster raskere, noe som gjør at blodtrykket stiger. Det er derfor viktig å finne ut av hvilke ting eller situasjoner som gjør deg stresset slik at du kan eliminere disse stressfaktorene.

4. Drikk mindre alkohol

Høyt inntak av alkohol kan fort øke blodtrykket. Drikker man 5 enheter eller mer per dag har man høyere sjanse for å utvikle langsiktige problemer, som til slutt kan resultere i hjerteinfarkt og slag.

5. Drikk te

WebMD skriver at dersom man drikker så lite som en halv kopp grønn te per dag kan man redusere risikoen for høyt blodtrykk med omtrent 50 prosent. Forskere fant at de som drakk te hver dag hadde langt mindre sannsynlighet for å utvikle høyt blodtrykk i forhold til de som andre drakk te.

6. Reduser inntak av natrium

For mye salt er ikke bra for blodtrykket!
For mye salt er ikke bra for blodtrykket!

Visste du at salt øker blodtrykket? Ved å begrense ditt inntak til maksimum 1500 milligram salt per dag vil det hjelpe til å forhindre høyt blodtrykk. Salt har en negativ innvirkning på nyrene og belaster blodårene og påvirker din vaskulære reaktivitet negativt.

7. Mediter

Når man mediterer brukes dyp pust og man fokuserer på sinnsro og indre fred. Regelmessig meditasjon har bevist å redusere stressnivået. Ifølge «Yoga Internasional» bidrar dette til å senke blodtrykket.

Del gjerne innlegget for å spre nødvendig informasjon til flest mulig!

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com