lørdag, august 8, 2020

Her får pensjonister spise sammen med elever – slik at de ikke skal føle seg ensom

Mest lest nå

Derfor har hekling og strikking noen fantastiske helsefordeler!

Hekling og strikking er en populær hobby for mange nordmenn. Men foruten å være kjekt, hevder eksperter at du får en rekke helsefordeler ved...

Ensomhet blant eldre er dessverre et økende problem. En skole har ønsket å gjøre noe med dette.

Ifølge bloggen Sykepleie i Nord vil så mange som 30% av nordmenn over 75 år plages av ensomhet.

De skriver:


«Ensomhet blant eldre er et økende folkehelseproblem, ikke bare fordi det blir flere og flere eldre, men også fordi de er mer ensomme enn resten av befolkningen. Mens 16 % av alle nordmenn plages av en følelse av ensomhet, er tallet så høyt som 30% blant eldre over 75 år.»

Og nå som vi har en pandemi hengende over verden er nok tallene enda mørkere. Flere eldre vegrer seg ekstra for å gå ut, treffe folk og være sosial enn tidligere. Frykten for å bli smittet kan fort utvikle seg til et ekstra folkehelseproblem.

Svensk skole tar grep

Jeg kom over en oppløftende sak om en svensk skole som ønsket å gjøre noe for å bøte på ensomhetsfølelsen til de eldre. Dette var naturligvis før koronapandemien, men tiltaket er så godt at jeg håper flere skoler kan se på dette eksempelet og kan starte opp lignende tiltak her hjemme når koronaen endelig slipper taket for godt.

Den svenske skolen Färjestadens skola inviterer nemlig pensjonister til å spise lunsj sammen med elevene. Tiltaket ble til gjennom et samarbeid mellom skolen og Mörbylånga kommune.

– Jeg har hørt fra flere eldre at det er så ensomt og kjedelig å spise lunsj alene. For å bryte ensomhet og isolasjon, åpnet vi spisesalene våre for eldre. Jeg synes det er veldig bra at vi kan skape møteplasser på tvers av generasjoner, sier Ann Willsund, kommunalsjef i Mörbylånga, til svenske Radio P4 Kalmar.

Mange eldre tilbringer for mye tid alene. Foto: Canva

Og initiativet blir virkelig verdsatt av de eldre.

– Jeg synes det var veldig hyggelig. Jeg møtte noen gamle venner, og forhåpentligvis kan jeg få nye venner her, sier Inger Lundgren til P4.

En annen poengterer at noe av det viktigste bare er det å komme seg ut.

– Veldig hyggelig og veldig gøy å komme ut og se barna, sier Birgitta Häggfors.

Var ikke dette initiativet flott? Del gjerne om du synes flere skoler skal kopiere ideen!

LES OGSÅ: Her får de eldre boblebad og tre-retters middag. Nå hylles pleiehjemmet!

130,359FansLik
1,531FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter