in

I denne kommunen innføres det røykeforbud på alle lekeplasser

Hender det at du ser voksne som røyker på en lekeplass? Det er dessverre langt fra uvanlig. Den svenske kommunen Nässjö har bestemt seg for å gjøre noe med det. 

I Norge har vi en tobakksskadelov som fra 1. juli 2013 lovfester at barn har krav på et røykfritt miljø – ute så vel som inne. Men loven håndheves ikke med straff for de som bryter den. Den er først og fremst laget for å endre holdninger til det norske folk.

Allikevel er det mange som ikke bryr seg.


SVT skriver at den svenske kommunen Nässjö har innført totalforbud mot røyking på alle lekeplasser i kommunen.

– Vi har fått flere varsler om at voksne røyker på barnas lekeplasser, så i går kveld tok vi beslutningen at vi forbyr røyking på lekeplasser, sier Anna-Carin Magnusson i Nässjös kommune til SVT.

Hva om man bryter forbudet? 

Vel, det blir i den svenske kommunen som i Norge. Det foreligger ingen straffeforfølgende konsekvens dersom voksne bestemmer seg for å bryte forbudet. Men det kan jo hende man tenker seg om to ganger dersom det står et skilt om røyking forbudt på lekeplassen.

Henriette Øien, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet har tidligere fortalt Aftenposten at det er den som han ansvaret for et barn som skal sørge for at det ikke utsettes for passiv røyking.

— Den som er ansvarlig for barnet skal sørge for at denne retten blir oppfylt. Barn har rett på vern mot passiv røyking, også når de er på lekeplassen, legger hun til.

Barn har rett på vern mot passiv røyking. Foto: Pixabay

Det viser seg at foreldre er delt i meningen om hvorvidt man bør tillate røyking på lekeplasser eller ikke. Da babyverden skrev en artikkel om temaet var det mange forskjellige meninger å lese i kommentarfeltet.

— Har ikke noe i mot at foreldre tar seg en røyk når de er ute og leker med barna. Det er måte på hvor hysteriske en skal være, og i de aller fleste tilfeller blir det ikke røyket «på» barnet akkurat, skriver for eksempel en forelder.

Hva mener du? Bør det være forbudt å røyke på lekeplasser? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook og si din mening! 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Nora mørk

Nora Mørk operert – «Dette er første gang jeg har kjent på følelsen av å være knust»

Sliter du med tannpine? To ingredienser fra kjøkkenet kan lindre smerten din!