Hjem Nyheter Her kan du bli fengslet for å forlate hunden i kulden

Her kan du bli fengslet for å forlate hunden i kulden

Vinteren nærmer seg og dagene vil etterhvert preges av kuldegrader og snø stort sett over hele landet. Til stor glede for noen, og til ulempe for andre, for mens enkelte knapt kan vente på å spenne på seg skiene og suse innover vidda er det de som pakker seg inn i ulltepper foran peisen og lengter etter sommeren.

Men det er ikke bare mennesker som har det slik, mange dyr har det på samme måte, for mens noen er svært godt egnet til å tilbringe tid ute i kulden, er det dessverre også alt for mange som ikke er det, og som direkte lider under de forholdene vi har her i det kalde nord om vinteren.

hund

Foto: Public Domain Pictures / George Hodan

I denne artikkelen skal vi spesielt ta for oss hunder, for selv om det finnes raser av polar opprinnelse som stortrives i kuldegradene og snøen – som for eksempel siberian husky og alaskan malamute for å nevne noen, finnes det også en rekke raser som ikke takler disse temperaturene og i verste fall kan dø av lenge opphold utendørs.

Ikke alene utendørs mer enn 30 minutter

Derfor diskuteres det ofte hvor kaldt det kan være for en hund å være utendørs i, og hvor lenge. I den amerikanske staten Pennsylvania har de gått et skritt lenger og laget en lov som sier at ingen hunder skal etterlates utendørs lenger enn 30 minutter dersom temperaturen er under 0 grader celsius, med mindre det er en polarhund som er vant til det. På samme måte skal hunder heller ikke være utendørs hvis det er varmere enn 32 grader celsius – med mindre spesielle tiltak er iverksatt med tanke på å holde hunden avkjølt.

Foto: Public Domain Pictures / George Hodan

Denne loven ble innført som en direkte følge av en hund ved navn Libre som led skrekkelig under forferdelige forhold når det var kaldt. Heldigvis ble Libre reddet, men tilstanden var så alvorlig at den vekket oppsikt over hele USA, noe som igjen førte til den nylig innførte loven – som betegnende nok har fått kallenavnet «Libres Lov». Det skriver Pennlive.

Foto: Pixabay

Kan straffes med fengsel

Libre ble reddet, og nå håper myndighetene i Pennsylvania at de ved å innføre denne loven kan avverge tilsvarende hendelser i fremtiden. Straffen for å bryte Libres Lov er fengsel inntil ett år, samt å miste retten til å eie dyr i fremtiden.

Flere stater vurderer nå lignende tiltak som Pennsylvania, og det settes stort fokus på dyrevelferd over hele USA etter denne innføringen.

Del artikkelen hvis du mener Norge og andre land burde gjøre det samme. Alt for mange dyr lider i kulden, noe som enkelt kunne vært unngått med et bedre regelverk vedrørende hvor lenge de skal kunne være ute i lave temperaturer.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com