At enkelte bydeler i Oslo har hatt mye smitte har vært kjent helt siden pandemien startet. Men det er først nå det har kommet tall på hvor skjevt pandemien har rammet.
45,7 prosent av alle som hittil har testet positivt i Norge, er født i utlandet eller er norskfødt med utenlandsk mor, skriver avisen.
Aftenposten forteller at det er pakistanske, somaliske, irakiske og tyrkiske innvandrermiljøer som er hardest rammet. Her er andelen smittede mellom åtte og ti ganger høyere enn for resten av befolkningen.
Forskere har tidligere pekt på ulike årsaker til høy smitte blant innvandrere: trangboddhet, risikojobber, ung alder, svakere helse, språkproblemer, kulturforskjeller og ulikt helsetilbud. Forskerne har imidlertid ikke hatt tilgang til individdata om inntekt, utdannelse, botid eller trangboddhet i datasettene.
Høyres bystyrerepresentant Afshan Rafiq etterlyser flere målrettede tiltak for folk som bor i store, trangbodde husholdninger i Oslo.
Sju Oslo-bydeler står for 20 prosent av alle innleggelsene i Norge
Fredag hadde Aftenposten en ny oversikt over hvordan de alvorlige sykdomsforløpet hos pasientene også er konsentrert på bydeler. Her kommer det frem at de sju hardest rammede bydelene i Oslo står for om lag 20 prosent av alle koronapasientene i hele Norge.
I de to relativt små Oslo-bydelene Stovner og Søndre Nordstrand bor det tilsammen 72.000 mennesker. 112 innbyggere fra disse to bydelene har vært innlagt fra august til januar. Det betyr at én av 500 innbyggere i disse to bydelene har vært innlagt med covid-19. Stovner og Søndre Nordstrand har dermed alene hatt like mange innlagte koronapasienter som hele Nord-Norge, Trøndelag og Møre og Romsdal til sammen.
Nesten en av tre pasienter i alderen 45 til 75 år i Norge kommer fra seks bydeler i Oslo og de fire Viken-kommunene Lørenskog, Sarpsborg, Fredrikstad og Moss.
Trangboddhet en sentral faktor
– Dette er veldig alvorlig. Vi har hatt en mistanke om dette lenge. Det er godt at det nå blir dokumentert. Trangboddhet er en viktig faktor her. Studentkollektiver, bofellesskap for arbeidere og storfamiliene under samme tak har vært en alvorlig koronafelle, sier Høyres bystyrerepresentant Afshan Rafiq til Aftenposten.
Rafiq mener det kunne vært gjort mer, både med testing og vaksinering.
– I bydeler som Stovner, Søndre Nordstrand og de eldre drabantbyene bor det mange eldre innvandrere. Ofte bor de i storfamilier med barn og barnebarn, som er ute i jobber og skole. Noen tar med seg smitten hjem. De eldre kan jo ikke kjøpe seg ny bolig eller flytte til et annet sted. Dermed har de ingen mulighet til å isolere seg, sier hun.
LES MER:
- Erna: – Det er fortsatt en bakketopp til vi må over
- Medisinen kan gi opptil åtte ukers beskyttelse mot covid-19: Norge vurderer å kjøpe
- Derek (91) og Margaret (91) holder hender for siste gang – begge døde av COVID
- Hvilken Covid-vaksine er best?