Hjem Familie Her skjer enhver forelders mareritt aller oftest

Her skjer enhver forelders mareritt aller oftest

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Enhver forelder vet at noe av det verste man kan forestille seg er at noe skjer med barna. Men de aktive krabatene har en tendens til å skade seg. Heldigvis går det stor sett bra – men når uhellet først er ute, så er det enkelte steder det skjer oftere enn andre…

Tall fra SSB viser at 20 prosent av de mellom 0 og 19 år var innom legevakten i løpet av 2020. Totalt var det nesten 60.000 konsultasjoner for de mellom 0 og 19 år som sorterer under kategorien ulykker og skader. 

Det er ett sted som utmerker seg som «åsted» i skadestatistikken:

– Det er ikke så rart at skolen topper lista. Barn tilbringer masse tid her og leker sammen med andre. Da kan det fort skje uhell og ulykker, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven. 

Det er nemlig på skolen de aller fleste skadene skjer. En undersøkelse Norstat har gjennomført på vegne av Frende viser at skolen følges av trampoline, sykkel, trening, sparkesykkel og i bil.

Økt trafikk om våren

– Mange brudd og småskader skjer nå om våren når det blir mildere i været. Vi merker økt pågang av denne typen ulykker hvert år på denne tida, sier Skjerven. 

Fallskader er den hyppigste skadeformen blant barn og unge, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) og 12 prosent av befolkningen behandles for skader hvert år. 

Mange slår seg på trampolinen

På andreplass rapporterer foreldre om skader på trampoliner

– Foreldre har et klart og stort ansvar når de setter opp en trampoline. De kan også risikere å bli erstatningsansvarlige om andres barn blir skadet, sier Skjerven.

Han påpeker at antall skader har gått ned etter at sikkerhetsnett ble påbudt. 

Husk hjelm!

Inne på topp fem finner vi også sykkel- og sparkesykkelulykker. 

– Husk for all del hjelm, hver gang. Enten det er sykkel, sparkesykkel, løpehjul, skate- eller hoverboard. Antallet skader i de yngste aldersgruppene er høyere i Norge enn i resten av Norden. De fleste skjer i eller rundt hjemmet, på fritidsaktiviteter eller i trafikken, sier legen. 

Han understreker likevel at Norge er blant verdens sikreste land å vokse opp i med strenge byggeregler, barnesikringer hjemme og myke underlag på lekeplasser. 

Mange ulykker kan unngås

Ulykker er den viktigste dødsårsaken blant den yngre delen av befolkningen. I befolkningen er ungdom blant de som skader seg oftest, viser tall fra FHI.

Små barn fra 0-4 år er utsatt for brann-, etse- og hodeskader, mens ungdom ofte får overflate-, forstuings- og bruddskader. 

– Det er flere gode tiltak du kan gjøre i hjemmet for å forhindre ulykker. Sklisikring, sikring av trapper, rekkverk og komfyr er noen klassiske eksempler, sier Helge Skjerven. 

Han minner om at når du er hjemme er det egne forsikringer som gjelder. 

– Mange foreldre tenker ikke over dette, siden norske barn er forsikret så lenge de er på skolen, SFO eller i barnehagen, sier legen i forsikringsselskapet Frende. 

I dag har halvparten av alle norske barn en egen barne- eller ulykkesforsikring som kommer i tillegg til det det offentlige betaler av lege- og sykehusutgifter ved barns sykdom og skade. 

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com