onsdag, juli 15, 2020

Her svømmer andemor med 76 andunger. Er dette årets mamma?

Mest lest nå

Disse bilistene fikk en opplevelse for livet

En ekstra oppmerksom bilist fikk øye på den voksne grizzlybjørnen og hennes tre bjørnunger i skogen like ved den travle bilveien,...

Da fotografen Brent Cizek skulle ta noen naturbilder ved en elv i Minnesota i USA, fikk han plutselig øye på en andemor som svømte forbi med hele 76 andunger etter seg. Nå klør både fotografen og eksperter seg i hodet. Hvordan kan dette være mulig?

– Det var helt vanvittig, sier fotografen til The New York Times.

– Jeg visste ikke at en and kunne ta vare på så mange andunger, sier han videre.


En and kan legge rundt 12 egg, maks.

– Det får deg til å lure: Hvordan? sier fotografen.

– Hvordan skjedde dette? Hvordan har denne mammaen endt opp med å ta vare på alle disse andungene? Hun så virkelig så stolt og rolig ut på bildet, sier han videre.

Foto: Brent Cizek

Bestemor og tante

Ifølge the National Audubon Society, kan ikke alle ungene være hennes. Men av og til kan ender dumpe sine egne egg i andres rede slik at de får spredd eggene sine rundt, og det dermed er større sjanse for at flere vil overleve ved et eventuelt angrep.

Men selv om denne andemoren hadde fått noen ekstra egg av andre ender, er det likevel ikke mulig for henne å ruge 76 egg.

En annen teori, er at denne mammaen ikke bare er mamma til sine egne barn, men at hun også er bestemor, tante, fostermor, adoptivmor og dagmamma. Dette kalles crèche, og kan skje i visse tilfeller.

Dagmamma-system

Ofte klekkes andungene på samme tid. Og mødrene kan være i familie med hverandre. Da kan endene utvikle et dagmamma-system, der den mest erfarne moren tar vare på alle barna.

Fugleekspert David Rave fra the Minnesota Department of Natural Resources, sier at 76 andunger likevel er veldig mange.

– Jeg har sett slike crècher på opp til 35, og noen få ganger 50. Men aldri over 70. Det er en veldig stor crèche, sier han.

Noen dager etter at fotografen tok bildene ved elven, reiste han tilbake og filmet den store familien. Her kan du se den fascinerende videoen hans:

130,162FansLik
1,480FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter