torsdag, september 23, 2021

Her vurderer de en fjerde vaksinedose

Mest lest nå

Israels nasjonale koronarådgiver Salman Zarka mener landet bør starte forberedelser og planlegge for en mulig fjerde runde med koronavaksinering.

– Gitt at viruset er her og kommer til å fortsatt være her, må vi også forberede oss på en fjerde dose, sier Zarka til kringkasteren Kan ifølge NRK.

Israel er «verdens mest fullvaksinerte land», skriver Dagbladet. Men i løpet av August har smitten sust oppover. Alvorlige sykdomstilfeller har imidlertid gått ned med vaksineringen.


Relatert: FHI anbefaler at denne gruppen tar tre vaksinedoser

Israel har blitt fremhevet som en suksesshistorie i koronavaksinering. Israel var det første landet i verden som begynte å tilby dose nummer tre til alle over 60 fra 1. august.

Men nå snakker altså helsemyndighetene om dose fire.

Zarka forteller at en fjerde dosering kan bli modifisert, slik at den beskytter bedre mot nye varianter av viruset som forårsaker covid-19, som for eksempel den svært smittsomme deltavarianten.

Relatert: Har du utsatt vaksinen? Da har helseministeren en bønn til deg

Her hjemme besluttet regjeringen kort før helga at 12-15-åringer skal få tilbud om koronavaksine, slik Folkehelseinstituttet anbefaler. Aldersgruppen vil i første omgang tilbys én vaksinedose.

– De faglige rådene er at 12-15-åringene får flere fordeler enn ulemper ved en vaksinasjon. Det har vært avgjørende for regjeringen. Nå er det mye smitte blant barn og unge, og vaksine vil bidra til at også denne gruppen får en mer normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Relatert: Nå får ungdommer også tilbud om vaksine

En tredje vaksinedose er i Norge foreløpig kun aktuelt for personer med alvorlig svekket immunforsvar. Ved månedsskiftet sa helseminister Bent Høie i en pressemelding at et slikt tilbud vil tre i kraft så snart det er praktisk mulig.

Danmark jobber mot å få 90 prosent av befolkningen vaksinert innen 1. oktober og vil tilby alle vaksinerte en tredje dose på et senere tidspunkt. Dette skriver NTB ifølge E24.

Flere land tilbyr nå en tredje dose til sårbare grupper, mens amerikanske helsemyndigheter har gitt grønt lys for å åpne for en tredje dose til alle. Denne dosen skal gis først åtte måneder etter dose to.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,418FansLik
1,600FølgereFølg
211FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter