Hjem Fremhevet Herlig beskjed og bilder av dronning Sonja som fyller 87 år

Herlig beskjed og bilder av dronning Sonja som fyller 87 år

Den 4. juli 2024, fyller Hennes Majestet Dronning Sonja 87 år.  

– Dronningens fødselsdag feires privat, opplyser Slottet til NTB.

Var i tvil om at det skulle bli ekteskap

De aller fleste nordmenn kjenner historien om hvordan kong Harald måtte kjempe med nebb og klør for å få sin Sonja. Alternativet kunne fort betydd slutten for det unge norske monarkiet.

Kongeparet ble kjent da de begge var 22 år, men veien til å bli kjærester var ikke bare enkel. Dronning Sonja var som kjent en kvinne av folket. Dette skapte den gang splid i det norske kongehuset, regjeringen og hele det norske folk var engasjert.

Kongeparet har selv uttalt seg om den vanskelige ventetiden, blant annet i kongebiografien «Kongen forteller», der kong Haralds historie er ført i pennen av Harald Stanghelle. Det endte til slutt med at daværende kronprins Harald stilte et ulitmatum: Kunne han ikke få sin Sonja, var hans eneste utvei å leve ugift. Og det ville medført brudd i arverekken.

Vi vet alle hvordan det gikk.

– Jeg var den eneste av oss som kunne gjøre noe med det. Hun var mer prisgitt det som kom til å skje og hadde ingen innflytelse over det. Det gjaldt jo meg også, men på en annen måte, sier Kongen i boken.

Kong Harald sier han tror Dronningen følte han hadde mer å si enn han egentlig selv opplevde at han hadde.

Dronningen har også kommentert den lange ventetiden hun og Kongen hadde før de fikk gi hverandre sitt ja i Oslo Domkirke.

– Det er både tvil og tro i slike situasjoner. Jeg tenkte mange ganger at det ikke ville bli noe av, har dronningen kommentert.

Gjenåpnet Astruptunet

Siden den gang har dronning Sonja blitt en elsket og kjær dronning for det norske folk.

Og den kunstinteresserte dronningen fikk denne uken være med på et oppdrag som gelder mange.

Etter fire år med omfattende restaurering kunne endelig Hennes Majestet Dronning Sonja gjenåpne Astruptunet, kunstnerhjemmet til den anerkjente norske maleren og grafikeren Nikolai Astrup. Den offisielle åpningen fant sted den 25. juni 2024, og markerte en viktig milepæl i bevaringen av norsk kulturarv.

Omvisning i atelieret til Astrup. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Astruptunet, som ligger i Jølster i Vestland, var hjemmet til Nikolai Astrup og hans familie fra 1914 til hans død i 1928. Museet består av flere bygninger, inkludert Astrups atelier, hvor mange av hans mest kjente verk ble skapt. Restaureringsprosjektet har hatt som mål å gjenskape bygningene og hagen slik de var da Astrup levde der.

Terrasser og plantemangfold

Astrup hadde en visjon om å dyrke et stort mangfold av planter for både mat, drikke og kunstnerisk inspirasjon. For å realisere dette bygde han terrasser i det bratte landskapet på sørsiden av Jølstravatnet.

På låvebrua på Astruptunet. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Restaureringsprosjektet har gjenskapt disse terrassene, inkludert murer og torvgjerder, slik at skråningen igjen er delt opp i dyrkbare områder. Det har også blitt plantet mange historiske bær- og fruktsorter, basert på podekvister fra Astruptunet, for å gjenopprette det botaniske mangfoldet.

En kongelig gest

Under den offisielle åpningen plantet Dronning Sonja en rabarbraplante på tunet, som nå er en del av det imponerende plantemangfoldet. Ifølge historiske bestillingslister skal Astrup ha bestilt over 2000 ulike planter til hagen sin, noe som understreker hans lidenskap for botanikk og hagebruk.

Dronningen plantet rabarbra på tunet. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

Feiring i strålende vær

Vestlandsværet viste seg fra sin beste side, og flere hundre mennesker hadde møtt opp for å delta i feiringen. Åpningsseremonien inkluderte taler fra ordføreren i Sunnfjord kommune, Jenny Følling, samt musikalske innslag fra Erlend Apneseth og Emil Horstad. Det opplyser kongehuset.

Galleriet på Astruptunet viser frem flere av kunstnerens verker. Foto: Simen Sund, Det kongelige hoff

På Instagram har kongehuset publisert denne videoen av åpningen med dronning Sonja. Vi ønsker henne masse til lykke med 87-årsdagen på torsdag og håper hun har mange gode år igjen som dronning for landet vårt.

  1. Dronning Sonja
  2. Dronning Sonja

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com