Hjem Dyr Hester i Sør-Amerika utsettes for grov mishandling på grunn av griseindustrien i Europa

Hester i Sør-Amerika utsettes for grov mishandling på grunn av griseindustrien i Europa

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Tidligere i år ble det kjent at tusenvis av hester lider på Islandske blodfarmer fordi blodet deres brukes til å utvinne hormonet PMSG – et fruktbarhetshormon som industrielt landbruk bruker for å stimulere og synkronisere dyrs brunst. Nå er det kommet nye avsløringer fra blodfarmer i Sør-Amerika som også viser grov mishandling av hester.

Organisasjonen Animal Welfare Foundation (AWF) gjennomførte nylig en undercover-undersøkelse av søramerikanske «blodfarmer».

Bilder og opptak viser grusom dyremishandling mens det tappes store mengder blod fra drektige hester. 

Opptil ti liter blod tas fra hoppene en til to ganger i uken. Hestene er semi-ville, og ikke vant til menneskelig håndtering. De blir tvunget inn i sikringsboksene og bundet opp, og så settes det en storboret kanyle inn i halsvenen deres.

Slag på hodet og kroppen samt stikk i kjønnsorganene med pinner er ment å gjøre de paniske hestene lydige. Fall og massive skader skjer igjen og igjen.

Det høye blodtapet fører til alvorlig avmagring og mangelsykdommer, samt økt mottakelighet for infeksjoner. Imidlertid brukes det ikke penger på veterinærhjelp og de mange skadde, syke og svekkede hestene forblir ubehandlet fordi profitt går foran dyrevelferd.

Føllene er et uønsket biprodukt av blodinnsamlingen, og blir manuelt abortert. Mange av hestene dør overlatt til seg selv, på knappe beitemarker eller selges til EU-sertifiserte slakterier ettersom de har blitt «ubrukelige». 

Animal Welfare Foundation sine bilder viser avmagrede og kakektiske hester. Foto: Anima

PMSG brukes i stor skala i industrielle grisfarmer

Hormonet PMSG brukes for å få alle purker drektige samtidig slik at de videre prosessene passer inn i industrisyklusen: fødsel, oppfeting, slakt.

Konsekvensene er ingen hemmelighet: for store kull fører til at grisunger blir født døde eller sulter i hjel, fordi purka ikke kan mate dem alle. Bilder av grisunger som er slått i hjel på grunn av sykdom på slike oppdrettsgårder er også velkjente.  

– Det er absurd at hester i Sør-Amerika må lide på grunn av griseindustrien her i Europa, sier Jeanett Dahlberg i Anima.

Hun mener PMSG er et grusomt hormon, og bruken av dette viser tydelig at den evige jakten på optimalisering og inntjening går hardt ut over dyrene.

Ønsker forbud mot hormonet i dyreoppdrett

Siden 2015 har AWF avslørt overgrepene på Sør-Amerikanske blodfarmer. Det har ikke vært noen velferdsforbedringer på blodfarmene siden Landbruksdepartementet i Uruguay innførte ny lovgivning i 2017 for å regulere industrien.

Tidligere i år kom også Island under massiv kritikk for sine 119 blodfarmer, som forferdet mange nordmenn, og landet møter stort press fra dyrevenner om å avslutte praksisen der mer enn 5000 halvville hester utnyttes hvert år. Norsk Islandshestforening er blant de som har gått ut og reagert kraftig på behandlingen av blodhopper.

Anima forklarer at det finnes mer enn 30 syntetisk produserte alternativer til hormonet, og dermed er det ingen grunn for å utsette hestene for disse overgrepene.

Men dyrevernorganisasjonen mener selv et syntetisk hormon er problematisk da det presser grisene til det ytterste og setter grisenes helse på spill. 

Nå krever Anima og 13 andre dyrevelferdsorganisasjoner at EU-kommisjonen tar grep, og sikre et fullstendig forbud mot bruk av PMSG i dyreavl.

Europaparlamentet støtter oppfordringer om forbudet, og har bedt EU-kommisjonen om å stanse import og produksjon av PMSG i EU. 

Island rystet verden

Det finnes rundt 5.000 hopper på Island, som får tappet blod under drektigheten, for at dette skal brukes til produksjon av PMSG (pregnant mare’s serum gonadotropin), som igjen brukes i industriell smågrisproduksjon for å øke fruktbarheten og for å synkronisere fødsler.

Hestenes tappes ukentlig for 15-20 prosent av blodvolumet, i opptil 10 uker på rad, og dette foregår i ekstremt stressende omgivelser. Dette kom frem av en undersøkelse gjort av den tyske Animal Welfare Foundation (AWF) i februar i år, etter at dyrevrnorganisasjonen hadde besøkt 40 blodfarmer på Island mellom 2019 og 2021.

– Så utrolig det enn høres ut, så har noen fått ideen om å gjøre hester drektige for å ta blodet deres og deretter bruke hestens hormoner i en helt hensynsløs og unaturlig dyreproduksjon. Alle burde kunne se at situasjonen har gått helt av skaftet når føllene til blodfarmene ender opp med å bli biprodukter i jakten på stadig billigere grisekjøtt, sa rådgiver i Anima, Jeanett Dahlberg, i en pressemelding i februar da situasjonen på Island ble avslørt.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com