Til tross for deres flotte utseende og opplagte likheter med sine betydelig tammere artsfrender hundene, er ulven et rovdyr man skal respektere.

Så når fotograf Nick Jans og hunden hans møtte en sort ulv på baksiden av huset, gikk det et adrenalinrush gjennom Nicks kropp.

Ulven nærmet seg hunden hans. Hjelpeløs kunne han bare stå og se på.

Det ingen visste var at møtet mellom den ville ulven og labradoren skulle bli starten på et forhold som trosset alle oppfatninger de fleste av oss har om ulven. Møtet kom til å forandre et helt lokalsamfunn.

romeo-01

Det var vinteren 2003 at den sorte ulven dukket opp på det lille stedet Juneau i Alaska.

Den var ikke aggressiv. I stedet virket det som om den ville ha selskap.

Stemningen var trykket når Nicks labrador tasset mot skogen for å hilse på den fremmede skapningen.

Nick har fotografert ulver i en årrekke. Han så umiddelbart at det var en vill ulv som var kommet på besøk. Men han ble forbauset når de to dyrene – ulven og hunden – begynte å leke sammen.

Han fisket frem kameraet for å forevige øyeblikket.

Ulven Romeo

Etter det første møtet, dukket ulven opp en rekke ganger. Den gikk ofte forbi Nicks hus. Og den kunne følge etter ham på turene hans i skogen. Ifølge Nick var den vennligsinnet hele tiden.

I løpet av årene, fikk Nick rikelig anledning til å dokumentere ulvens mange besøk. Dyret ble en så markant del av hverdagen hans at han til slutt bestemte seg for å gi den navnet Romeo.

I begynnelsen var innbyggerne i Juneau skeptisk til Romeo. Men de forstod raskt at dette var en helt spesiell ulv.

Mange tok hundene sine med for å hilse på Romeo. Dette pågikk i mange år uten at det skjedde noe dramatisk.

romeo-03

Romeo lekte ikke bare med de andre hundene. Nick forteller:

En gang kom han med en trebit til min venn Harry. Harry tok trebiten og kastet den. Romeo sprang etter den, tok den i gapet og kom tilbake til Harry med den, akkurat slik hunder gjør.

romeo-06

Romeo gjorde noe med det lille samfunnet i Juneau og menneskene der. Han endret folks holdninger og fordommer mot ulvene, forteller Nick.

Her var vi, tre forskjellige raser, og viste at man kan omgås på et vennskapelig og harmonisk vis.

romeo-04

Romeo levde i utkanten av Juneau i seks år. Han ble et viktig symbol for alle som bor der.

Han var en vill ulv. Han var ikke et husdyr, som noen tror. Han var sin egen herre som kom og gikk som han ville. Ofte var han borte i mange uker, noe som forteller meg at han jaktet og skaffet mat på egen hånd, sier Nick.

romeo-07

Romeo døde i 2010. Men ingen i Juneau har klart å glemme den flotte ulven.

Like etter at Romeo døde, ble det holdt en minneseremoni til ære for ham. Innbyggerne i Juneau har også fått laget en plakett til minne om et helt spesielt dyr.

romeo-plakett

Levert i samarbeid med Evanova

SISTE NYTT

Advertisements