Hjem Nyheter Hjemløse katter rehabiliterer de innsatte i fengslene – til felles glede og nytte

Hjemløse katter rehabiliterer de innsatte i fengslene – til felles glede og nytte

Del
X

Amerikanske fengsler har rykte på seg for å være brutale. De fleste nordmenn som har sett «Orange is the new black» som er en koselig tv-variant av fengslene har antagelig vært sjokkert mer enn en gang. Men noen fengsler går faktisk nye veier.

Meningen med et fengselsopphold er jo å sone en straff slik at samfunnets rettsfølelse , men helst på en måte slik at de som kommer ut fra fengslene ikke står der og faller rett tilbake til kriminalitet igjen. Det er derfor vi i norske fengsler har fokus på at folk skal kunne bruke tiden i fengselet til å lære å leve på en annen måte.

Det skjer også i amerikanske fengsler. Noen av dem har begynt med «katteprogrammer» for å rede både firbeinte – som ellers hadde blitt avlivet – og tobeinte som får oppleve gleden over ansvar og omsorg.

Katteprogrammene har flere ulike former. I noen fengsler har de fastboende katter. Mens i andre fengsler kan innsatte som fungerer godt og oppfører seg ordentlig få adoptere sin egen katt.

Katter lever jo i alle tenkelige omgivelser. Der er helst opptatt av å kunne spise og sove i fred. Og får de kos og stell så er det lykkelige dyr.

Det skjer rett som det er at løskatter finner seg til rette i fengsler. De som soner ser det å stelle for slike løskatter som et lyspunkt – og katten er glad for å få kos og mat. Ofte er det imidlertid slik at fengselskatter ofte sendt videre til dyrevernsentre. Det betyr at svært mange av disse kattene tradisjonelt har endt livet som en hjemløs katt dyrevernsenteret ikke klarer å adoptere bort – og dermed blir katten avlivet.

Organisasjonen Alley Cat er blant de som har forsøkt å se om det ikke finnes noe som er en god løsning både for kattene – og for menneskene som soner i fengselet. Sammen med to fengsler i New Jersey har de utviklet et program som kommer både katter og mennesker til gode: Trap-Neuter-Return (TNR) heter programmet.

Her står Alley Cat for steriliserting av katten, slik at fengselet har det antallet katter de synes er hensiktsmessig og ikke 500 katter. Og det viser seg at de innsatte tar seg veldig pent av dyrene.

Programmene har fått en rekke henvendelser fra folk som er engstelig for at de innsatte kan finne på å skade kattene, men de tidligere hardbarkede kriminelle viser seg å være overraskende milde og omsorgsfulle med dyrene.

I noen fengsler får de innsatte som oppfører seg ordentlig anledning til å ha sin egen katt. Dersom den innsatte bryter reglementet og oppfører seg på en potensielt farlig måte, mister den innsatte katten. Dyrevelferden tas på det største alvor i prosjektene.

I fengslene der dette tilbys, har det å kvalifisere til å bli katteeier blitt møtt av en bemerkelsesverdig entusiasme av de innsatte. De innsatte oppsøker fengselsbiblioteket og leser seg opp på kattehold og kattevelferd. Kattenes velferd tas på det største alvor. De tar seg også litt ekstra småjobber i fengselet der de har sjans til å tjene litt ekstra penger for å kunne spandere litt ekstra god kattemat på katten sin – og de sparer penger for å få råd til katteleker.

– Vi redder ikke bare firbeinte her, dette redder også tobeinte, sier fengselsdirektøren i et intervju med TV-kanalen Animal Planet som har vært på besøk i Allendale Prison der det bor nesten 30 katter.

De innsatte sier at de må ta vare på dyrene sine:

– Dette dyret er avhengig av deg, og det skjer noe med deg der du begynner å føle empati. Det er ingenting som har hatt en lignende effekt på meg som det å ta vare på disse kattene har hatt, sier en av de innsatte til tv-kanalen.

Denne innsatte viser også Animal Planet vei til fengselscella som han deler med en annen innsatt. De har hver sin køyeseng, og katten har både kattedo og matstasjon inne på cella.

– Det å legge egoet mitt til side og si at jeg må fokusere på den lille katten, det får mye av egoismen ut av oss, sier en innsatt som følger katteprogrammet.

En av de innsatte som har blitt svært glad i fengselskattene innrømmer at han egentlig var redd katter da han vokste opp. Nå er en av gledene han har å stelle for dem og passe på at de har det bra. De har blitt vennene hans.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com