søndag, september 20, 2020

Hjertesukk fra jordmor: – Pasientene fortjener så mye mer

Mest lest nå

Tanja Bårdsen jobber som jordmor, og kommer nå med et hjertesukk til politikerne: «Vi strekker strikken så langt, for avdelingen, våre kolleger (som er helt rå!), men aller mest for våre pasienter. De fortjener så mye mer. Og det gjør vi også.»

«Dette er en jordmors refleksjoner etter nok en vanlig travel vakt. Som kanskje 90 prosent av mine vakter har vært. Vi er bemannet i forhold til bemanningsplanen, men vi er altfor få!», skriver Tanja. Hun publiserte først innlegget på Facebook. Innlegget har siden blitt publisert i VG.

Tanja forteller hvordan en typisk vakt som jordmor på kvinneklinikken ser ut:


«Alle avdelingene er fulle. Hvor skal vi begynne? Avtroppende skift har jobbet på spreng. Flere får ikke gått hjem etter endt vakt», skriver hun.

Foto: Privat

– Det blir ingen en til en omsorg i natt

«Vi bretter igjen opp ermene, og innser at det ikke blir mye tid til hver pasient. Klarer vi gi de trygg fødselshjelp? Vi krysser fingre og håper på det beste. Heldigvis har denne vakta en god sammensetning av kompetanse – takk Gud for det! Men vi har bare to hender – og vi kan ikke være flere steder samtidig.

Ansvarsjordmor fordeler pasientene etter beste evne, og vi forsøker finne løsninger sammen. Det blir ingen en til en omsorg i natt.»

Tanja skriver videre at hun får tildelt to kvinner i aktiv fødsel. En med risikosvangerskap, og en frisk fleregangsfødende. Hun rekker å starte drypp på den første pasienten før hun må inn til neste. Der er det klart for fødsel. 15 minutter etter fødselen må Tanja forlate kvinnen og be henne ringe hvis hun trenger hjelp.

«Fødekvinner har krav på å ha en jordmor tilstedet i aktiv fødsel. Det er umulig», skriver Tanja.

Akuttalarmen går

En time senere, føder den første kvinnen. Tanja må hjelpe til med ammingen. Det tar noen timer.

«Da går akuttalarmen på en annen fødestue, og jeg må løpe fra min dame før jeg har fått på henne underbuksen. Vi slipper alt vi holder på med, det kommer flere til, og vi får gitt et dårlig barn førstehjelp. Det går heldigvis fint, og barnet kommer seg etter noen lange minutter», skriver Tanja.

Sulten og tom i hodet

Tanja har i alt ansvar for fem pasienter i løpet av vakten. Etter endt vakt, drar Tanja hjem.

«Jeg går hjem, sulten, tom i hodet, men glad for at det gikk bra, tross alt. Vi kolleger imellom roser hverandre og gir klemmer som takk for godt samarbeid!», skriver Tanja.

Hun avslutter med en oppfordring til landets politikere: «Kjære landets ledere og politikere: Vi kan ikke styres av sprengt økonomi, i vårt rike land. Vi jobber ikke med tall, men med levende mennesker som trenger trygg omsorg og fødselshjelp.»

LES OGSÅEn hyllest til alle sykepleiere: Dere er våre hverdagshelter

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter