Hjem Nyheter Hoggormsesongen er i gang – Therese traff denne midt i joggeløypa

Hoggormsesongen er i gang – Therese traff denne midt i joggeløypa

Therese Raa fikk seg en real overraskelse da hun jogget gjennom Kanadaskogen i Fyllingsdalen tidligere denne uken. Midt på stien – på en stein der mange naturlig ville satt foten – lå en stor og livlig hoggorm og solte seg.

– «Hun så at noe lå på den steinen det ville vært naturlig å tråkke på, og fikk stanset. Da så hun at det var en orm», forteller samboer Jon Vaag Eikeland, som delte bilde av ormen i en lokal Facebook-gruppe.

Therese fikk raskt knipset et bilde før hun forsvant videre – uten å tråkke for nær. Og det var kanskje like greit. Hoggormsesongen er i gang for fullt, og de første meldingene om bitt kom allerede i februar etter en mild vinter.

– Det er ikke uvanlig med hoggorm i Kanadaskogen, sier samboeren.

Over 600 bitt i fjor

I 2024 ble det registrert hele 642 henvendelser om hoggormbitt på mennesker, ifølge Giftinformasjonen. Rekordåret var 2021, med 835 bitt.

Ifølge Folkehelseinstituttet trives hoggormen best i sol, og søker seg gjerne til åpne stier og steiner. Den biter sjelden med mindre den blir skremt, tråkket på – eller overrasket.

– Det er store variasjoner fra år til år. Vi tror mye av årsaken er at det er flere som blir bitt når været er bra, og folk er mye ute i naturen, sa veterinær Jartrud Wigen Skjerdal til NTB i mars.

Huggormen er et majestetisk syn. Foto: Privat

Hunder ekstra utsatt

Det er ikke bare joggere som bør følge med – også hundeeiere bør være ekstra oppmerksomme nå. Ifølge forsikringsselskapet Agria blir hunder oftest bitt i snute eller labb, og dette kan gi alvorlige symptomer fordi giften tas raskt opp i kroppen.

Symptomer hos både mennesker og dyr kan være:

  • Smerte rundt bittstedet
  • Rødhet og hevelse
  • Kvalme, svimmelhet og i sjeldne tilfeller alvorlige reaksjoner

Vis respekt – og vær oppmerksom

Hoggormen er Norges eneste giftige slange, men også en fredet art. Den er sjelden aggressiv, men det er lurt å vite hvordan du skal oppføre deg om du møter en:

  • Ikke tråkk rett på stien uten å se deg for
  • Hold hunder i bånd i skog og mark
  • La hoggormen trekke seg unna – det gjør den som oftest av seg selv

Har du tenkt deg ut i skogen, bør du løfte blikket – og kanskje også skoene – litt ekstra nå som hoggormene er ute og varmer seg i vårsola. Og skulle du, som Therese, komme tett på: Hold avstand, og husk at ormen sannsynligvis er minst like redd for deg som du er for den.

  1. gammel hund
  2. hoggorm

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com