lørdag, januar 23, 2021

Hotellsjefen på Geiranger hotell slår alarm om cruiseturismen: – Nok er nok

Mest lest nå

Daglig besøker i snitt 8.800 cruiseturister Geiranger i sesongen. Det blir rundt 800.000 turister i løpet av hele sommeren. «Det blir rett og slett for mye folk», mener hotellsjefen.

«Nok er nok. Med så mange som 800.000 turister som kommer gjennom sommeren, så byr det på utfordringer både med trafikkaos og rett og slett for mye folk», sier hotellsjef på Geiranger hotell, Maud Haldorsen til TV 2.

Det er bare 230 fastboende i Geiranger. Hotellsjefen forteller at hun ønsker at turistene skal betale en inngangsbillett.


Kan ikke komme så mange samtidig

«Jeg mener det bør innføres en inngangsbillett til det som er et Unesco verdensarvområde. Det må være styring på hvor mange cruiseturister som kommer til området samtidig», sier Maud Haldorsen. Hun er bekymret for at antallet turister går utover opplevelsen, og mener en inngangsbillett kan begrense dette.

cruise
Hotellsjefen mener cruiseturismen må dempes. Foto: Canva

«Det er klart man er avhengig av turister, men det er også viktig å tenke på miljøet og at de som kommer hit får en god opplevelse. Da kan det ikke komme for mange samtidig», sier hun.

Problemer også i Bergen

Også i Bergen har den enorme cruise-turismen blitt et problem. Bryggen i Bergen er et verdensarv-område med nærmere to millioner besøkende hvert år. Stiftelsen Bergen, som drifter og vedlikeholder bygningene, har fra neste år krevd at turistgrupper uten avtale må betale for å besøke Bryggen.

Miljøpartiet de Grønne i Bergen vil gå enda lenger. De vil avskaffe all cruisetrafikk i Bergen. Ikke bare på grunn av all slitasjen turismen fører til, men også sett ut fra et miljøperspektiv.

Ødelegger naturen

«Næringen er ikke forenlig med å nå klimamålene. Isbreene smelter på grunn av utslipp. Cruiseturistene vil se norsk natur, men denne formen for turisme ødelegger naturen som turistene kommer for å besøke», sier førstekandidat Thor Haakon Bakke i Bergen MDG til TV 2.

Han viser i tillegg til en rapport fra forskningsinstituttet Østfoldforskning, om at cruiseturister har 18 ganger så høye klimagassutslipp enn det bobilturister har.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter