Hjem Forskning Høye mennesker har større risiko for enkelte sykdommer enn lave

Høye mennesker har større risiko for enkelte sykdommer enn lave

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Det er mange fordeler med å være høy, men en ny studie har konkludert at det også er noen alvorlige ulemper.

En studie publisert i tidsskriftet PLOS Genetics som omtales av nettstedet Forskning.no, viser at høye mennesker har økt risiko for perifere nervesykdommer og bestemte hud- og skjelettinfeksjoner. Samtidig fant forskerne at høye mennesker har de lavere risiko for hjertesykdom.

Men – lave mennesker går heller ikke helt fri. De har ifølge studien høyere risiko for ulike former for hjerte-karsykdom, høyt blodtrykk og økt kolesterol.

Forsker Thomas Folkmann Hansen ved Københavns Universitet sier til nettstedet at dette betyr at legestanden bør bruke høyde som en parameter når de undersøker sykdommer.

Studien har tatt utgangspunkt i genetiske data fra det amerikanske veteranprogrammet, der det er over 250.000 personer registrert. I studien, som er den største av sitt slag, har forskerne forsøkt å matche tusenvis av genetiske variasjoner med mer enn tusen assosierte sykdommer.

Blant annet har de studert det enorme datasettet for å se om det er høyden som øker risikoen for en rekke sykdommer eller om det for eksempel ligger forklaringer som kosthold eller sosioøkonomiske forhold bak sykdomsrisikoen.

Høyere risiko for hjerteflimmer og åreknuter

Og resultatene de kom frem til bekreftet tidligere funn: Å være høy er forbundet med høyere risiko for hjerteflimmer og åreknuter, men en lavere risiko for høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Studien viser også at høye har økt risiko for perifere nervesykdommer, som er forårsaket av skader på nerver i for eksempel tær, føtter, legger og hender samt bestemte hud- og skjelettinfeksjoner slik som bein- og fotsår.

Dersom du ruver betydelig over snittet på strømpelesten er det alene likevel ikke grunn til å bekymre seg. Høyde må sees som noe som bidrar til biologiske mekanismer sammen med andre faktorer, påpeker Folkmann Hansen.

– For eksempel hvorfor man får atrieflimmer. Er man røyker og har høy BMI, men også er høy, så er det en samlet høyere risiko, sier forskeren.

  1. prikking i hendene
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com