Hjem Nyheter Høysesong for hoggorm: Dette må du vite

Høysesong for hoggorm: Dette må du vite

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Vi er nå midt i høysesongen for hoggorm, Norges eneste giftige slange.

Hoggormforsker Dag Dolmen ved NTNU Vitenskapsmuseet forklarer at hann-hoggormene allerede har skiftet hud og returnert til paringsstedene sine. Selv om mange frykter møte med hoggormen, er det ikke så mange som faktisk blir bitt.

Det er først og fremst været om vinteren som påvirker hoggormbestanden, sier Dolmen til Smaalenes avis. En ordentlig vinter kan ha stor betydning. I Sør-Østlandet har mye snø skapt et godt dekk for hoggormen under bakken, mens i nord, som i Trondheim, har kulden trengt dypt inn i bakken og gjort forholdene vanskeligere for ormene.

Bittstatistikk

hoggorm
De færreste av oss blir bitt av hoggorm. Foto: Wikipedia

2021 var et rekordår med hele 835 henvendelser om hoggormbitt til Giftinformasjonen. Hittil i år har det vært 53 henvendelser, ifølge tall fra Helsebiblioteket. I Drammen var det tolv tilfeller i fjor, men bare ett tilfelle er registrert så langt i år.

Hvordan takle et hoggormbitt

Hoggormen sprøyter ikke alltid inn gift ved bitt, og slike «tørrbitt» er ufarlige. Men ved alvorlige symptomer som hevelse, kvalme eller svimmelhet, er det viktig å kontakte lege umiddelbart. Barn, eldre, gravide og personer med spesifikke helseproblemer bør alltid oppsøke sykehus hvis de blir bitt.

Forebygging og gode råd

Ifølge Dolmen er det liten sannsynlighet for å møte på hoggorm, og enda mindre for å bli bitt. Godt fottøy og å unngå kratt og typiske hoggormsteder kan hjelpe mye. Når sommeren kommer, trekker hoggormene seg unna og gjemmer seg mesteparten av dagen.

Slik håndterer du et hoggormbitt

  • Hold deg rolig og i ro
  • Ikke klem, skjær eller sug på bittstedet
  • Barn bør bæres
  • Kontakt lege eller Giftinformasjonen
  • Ring 113 ved alvorlige symptomer

Kilde: FHI

Husk at hoggormen er i likhet med de to andre norske slangeartene buorm og slettsnok fredet etter Viltloven.

  1. hoggorm
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com