Hjem Familie Høytid for døren: Husk, barna er gjerne de som merker alkoholpåvirkningen først

Høytid for døren: Husk, barna er gjerne de som merker alkoholpåvirkningen først

Voksne med høy inntekt er de som drikker mest alkohol når de er på hytta med barn.

– Påskekosen blekner fort hvis mamma eller pappa er brisne, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovett-organisasjonen Av-og-til.

20 prosent av de voksne med høyest inntekt drakk tre eller flere glass alkohol på en dag sist de var på hyttetur med barn. Det viser en ny undersøkelse Ipsos har gjort for alkovettorganisasjonen Av-og-til.

– Mange foreldre undervurderer hvor lite alkohol som kan gjøre barn utrygge. De fleste barn synes tre glass er for mye, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Sammen med sommer og jul er også påska høytid for salgstall på Vinmonopolet.

Merker endringen raskt

Blant voksne med lavere inntekt er andelen som drakk tre glass eller mer foran barna betydelig mindre.

– Jeg tror at for mange unnskylder alkoholinntaket med at påska er høytid, og at god vin hører med. Men barna merker raskt endringen hos de voksne, uavhengig av anledningen, påpeker Kaski.

Hun sier det kan være lurt å stoppe i god tid før man kjenner seg påvirket av alkoholen, siden barna gjerne merker endringen først.

– Et glass vin til maten eller en øl i solveggen kan være godt. Men for barna sin del bør man tenke seg om før det ene glasset blir til tre, sier hun.

Spesiell påske

Kaski mener årets påske kan bli spesiell, og at mange kanskje er klar for litt ekstra feiring.

– Det er lett å forstå at folk gleder seg til å samle storfamilie eller venner på påskefjellet igjen etter mange høytider med begrensninger. Om vi voksne er bevisste på alkoholforbruket, kan det bli like hyggelig for barna også, sier Kaski.

Hun forteller at selv om noen trenger en påminnelse, har mange foreldre også gode drikkevaner foran barna sine. I undersøkelsen oppgir 44 prosent at de droppet alkoholen helt sist de var på hyttetur med barn til stede, mot 27 prosent blant de med høyest inntekt.

– De aller fleste holder seg til null, ett eller maks to glass foran barna. Dette er i tråd med det de fleste barn oppgir som innafor. Det er jeg glad for, sier Kaski.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com