Hubble-romteleskopet har fanget et imponerende nytt bilde av en glødende gass utstøtt fra en døende stjerne, som i dette tilfellet ligner en «kosmisk manual».
Bildet er utgitt av NASA for å markere 34-årsjubileet for teleskopets oppskyting den 24. april 1990, viser den Lille Manualtåken, også kjent som Messier 76 eller M76, lokalisert 3,400 lysår unna i stjernebildet Perseus.
En spektakulær nebulosa med en voldelig fortid
Denne planetariske nebulosaen, som egentlig ikke har noe med planeter å gjøre, representerer en utvidende gasskall utstøtt av en døende rød kjempestjerne. Opprinnelig ble slike nebuloser kalt «planetariske» fordi de lignet på de skivene som planeter dannes fra, da den franske astronomen Charles Messier først oppdaget en i 1764. Den Lille Manualtåken ble oppdaget av Pierre Méchain i 1780, og detaljerte observasjoner startet i 1891. Denne fotogene nebulosaen har siden vært en favoritt blant både profesjonelle og amatør-astronomer på grunn av sin unike form.
Dersom forskerne kan bekrefter at nebulosaen inneholder bevis på et tilfelle av kosmisk kannibalisme, kan det gi bevis for den teoretiserte følgesvennen til den røde kjempen. Før den røde kjempestjernen kollapset, frigjorde den en ring av gass og støv som sannsynligvis ble formet av en følgesvennstjerne. Astronomer tror at den røde kjempen slukte sin følgesvenn, og ved å studere ringen kan de avdekke «forensisk bevis» på denne kosmiske, kannibalistiske handlingen.
Den Lille Manualtåken er bare ett av 53,000 astronomiske objekter Hubble har observert over 34 år, og til dags dato har teleskopet gjort 1.6 millioner observasjoner. Astronomer over hele verden stoler på teleskopet og dets voksende database for å gjøre nye oppdagelser. Ifølge NASA er romteleskopet «den vitenskapelig mest produktive romastrofysikk-misjonen i NASAs historie».
Det er utrolig fascinerende å se disse bildene som er tatt av Hubble. Kanskje vil teleskopet gi oss enda flere svar i fremtiden?