Myten om at kvinner blir lettere forelsket enn menn, fortsatt lever i beste velgående.
Sosialantropologen Helen Fisher har brukt mer enn 30 år på å studere hjernens reaksjoner for å finne svar på flere av kjærlighetens store spørsmål.
I løpet av karrieren har hun skrevet hele fem bestselgende bøker om kjærlighet.
– Vi vet at den regionen i hjernen som aktiviseres når man forelsker seg, ligger rett ved den regionen som aktiviseres når vi er tørste og sultne. Romantisk kjærlighet handler om overlevelse, det fører DNA’et vårt videre og det holder oss i live, sier Fisher til Nettavisen.
I løpet av alle årene hun har forsket på kjærlighet er det én ting som ikke slutter å forundre henne: At myten om at kvinner blir lettere forelsket enn menn fortsatt lever i beste velgående.
– Det er helt utrolig at folk fortsatt tror på dette. Vi har utrolig mye forskning som viser det motsatte, jeg kan virkelig ikke få understreket nok hvilket bredt forskningsgrunnlag vi har for å konstatere at det faktisk er menn som lettest blir forelsket, sier Fisher til Nettavisen.
Dette kan forklares ut fra biologien sier hun. Siden kvinner kan bli gravide, er de derfor nødt til å ta forholdssregler og være langt mer forsiktige i utvelgelsesprosessen enn menn.
Hvorvidt menns forelskelse er mer langvarig enn kvinners er vanskelig å si.
– Vi vet fra skilsmissestatistikken i USA at det som regel er kvinnen som søker seperasjon, men det vil ikke si at det i utgangspunktet var hun som ønsket å skille lag. Kanskje forlot mannen kvinnen på mange måter lenge før hun faktisk søkte om seperasjon, sier hun.