Jenny Madelen Øygard (28) fra Bergen har siden barndommen slitt med tett nese, noe som førte til daglig bruk av nesesprayen Otrivin i flere år. Nå advarer hun andre.
Overforbruket resulterte i at nesen ble enda tettere, og hun ble avhengig av nesesprayen.
– Jeg måtte ha med meg Otrivin uansett hvor jeg var. Det var fullstendig panikk hvis jeg noen gang hadde reist hjemmefra uten den, forteller Jenny til NRK.
Nesespray som Otrivin er blant de mest solgte reseptfrie legemidlene i Norge. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at det i 2023 ble solgt om lag 8,8 millioner pakninger fra apotek og butikker. En undersøkelse utført av Norstat for legemiddelselskapet Pharma Nordic anslår at rundt 700.000 nordmenn er avhengige av nesespray.

Overlege ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen, Sverre Steinsvåg, forklarer til NRK at reseptfrie nesesprayer mot hovne slimhinner kan bidra til kronisk nesetetthet.
– Hvis du ønsker å oppleve hvordan det virker, kan man for eksempel sette en klype på nesa og prøve å sove med den, sier Steinsvåg.
For å løse problemet med tett nese oppsøkte Jenny en privat klinikk i Bergen. Etter flere undersøkelser foreslo de en operasjon for å åpne opp luftveiene. Jenny ønsket samtidig å fjerne en liten hump på neseryggen av kosmetiske årsaker. Operasjonen ble delvis dekket av det offentlige, mens hun selv betalte for den kosmetiske delen.

Dessverre gikk operasjonen galt. Langvarig bruk av nesesprayen hadde ødelagt vevet inni nesen, noe som førte til at nesen kollapset etter inngrepet.
– Jeg ser ut som et monster. Jeg kan ikke leve sånn som dette, uttrykker Jenny.
Hun beskriver hvordan nesetippen hang nedover mot overleppen, et fenomen kjent som «Polly beak deformity» innen kosmetisk kirurgi.
Professor Steinsvåg mener at Jenny aldri burde blitt operert.
– Dette er ikke det vi kaller en kirurgisk sykdom. Dette handler om en betennelse i slimhinnen i nesa, og den må håndteres på andre måter enn ved kirurgi, forklarer han.

Jenny klaget saken inn til Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og fikk medhold. Uavhengige nesespesialister konkluderte med at operasjonene hun gjennomgikk mest sannsynlig ikke var i tråd med god medisinsk praksis, og at hun aldri burde vært operert. Hun ble tilkjent 200.000 kroner i erstatning.
Med erstatningen reiste Jenny til Tyrkia for å få rekonstruert nesen. Der tok legene biter fra øret hennes for å bygge opp nesen på nytt.
– Da jeg så meg i speilet etter operasjonen, skjønte jeg at jeg kan fortsette livet mitt, sier Jenny lettet.
Denne historien understreker viktigheten av riktig bruk av nesespray. Ifølge produsenten av Otrivin, Haleon, er ikke nesesprayen skadelig så lenge den brukes riktig. Feil bruk kan imidlertid føre til at det myke vevet inni nesen hovner opp. Det anbefales derfor å ikke bruke nesesprayen utover ti dager, da effekten kan bli dårligere.
Overlege Steinsvåg advarer mot langvarig bruk av nesespray:
– Vi ser av og til etter operasjoner at neser faller sammen, de endrer fasong. Og de endrer funksjon. Og det er jo veldig beklagelig for mange pasienter, som får et utseende som kan være vanskelig å akseptere.
Jennys erfaring er en påminnelse om at det er viktig å følge anbefalingene for bruk av reseptfrie legemidler og å søke profesjonell medisinsk rådgivning før man vurderer kirurgiske inngrep for problemer som kan ha andre underliggende årsaker.