Spesialsykepleier Gro Lillebø bor i Trondheim, men pendler ofte til Oslo. Da hun la ut svaret hun fikk fra Vy på Twitter, tok det helt av. Folk kunne ikke tro det var sant.

Gro skrev til Vy og etterlyste flere sovevogner på toget. Ifølge sykepleieren, er nemlig sovevognene alltid utsolgt.

«Når noe alltid er utsolgt, må man jo tilby mer av det», sier Gro Lillebø til Aftenposten.

Da Gro fikk svar fra Vy, valgte hun å legge det ut på Twitter. Svaret hun fikk har fått mye oppmerksomhet. Folk reagerer på at hele fem aktører må være involvert for å sette opp flere sovevogner på strekningen Trondheim – Oslo.

Svaret fra Vy

«Jeg sendte epost til @vygruppen og etterspurte flere sovevogner på nattoget. Svaret sier vel egentlig alt om hvordan @Regjeringen har fragmentert togtilbudet i Norge. Hva koster det å ha alle disse selskapene, egentlig? #VY #NSB #tog Ja til flere sovevogner!», skrev Gro. Og her er svaret hun fikk fra Vy:

«Jernbanedirektoratet har det overordnede ansvaret for jernbanetilbudet. De bestiller togkapasitet hos Norske tog AS som igjen kjøper lokomotiv og vogner av togprodusenter. Togavganger bestiller Jernbanedirektoratet i dag hos Vy som deretter bestiller avgangstider hos Bane Nor og leier tog av Norske tog. (…) Vi leier i dag alle sovevognene Norske tog har.»

«Det er absurd»

«Dette er jo ikke de ansattes feil. Det er et politisk ønske at det skal være slik. Men jeg lurer på hva det koster å ha så mange selskaper involvert. Hvert selskap har direktører og mange ansatte. Det er trolig penger som kunne ha vært brukt på et enda bedre togtilbud», sier Gro til Aftenposten.

LES OGSÅ
På sykehuset i Lillehammer får pasientene velge selv hva de vil spise middag

Mange som har kommentert på Twitter, lurer på om svaret er ekte, eller om det er et tullesvar. Det har florert med Vy-parodier i sosiale medier, siden NSB skiftet navn.

«Folk er opptatt av dette. Det er ikke noe rart at de ser det absurde i dette. Det jeg ikke skjønner, er at de som har skapt denne situasjonen ikke ser hvor absurd det er», sier Gro.

Skjønner at det er vanskelig å forstå

Gina Scholz er kommunikasjonssjef i Vy. Hun bekrefter at svaret Gro fikk er ekte.

«Ansvar for infrastrukturen ble skilt ut til Jernbaneverket (nå Bane Nor) allerede i 1996. Siden har det blitt ytterligere endringer, og vi skjønner dette er litt vanskelig å forstå», sier hun, og legger til at dersom det skal bli flere sovevogner på togene i Norge, må initiativet komme fra Jernbanedirektoratet og bestillingen gå til Norske tog AS.

bilde av kommunikasjonssjefen i Vy
Gina Scholz, kommunikasjonssjef i Vy. Foto: Vy