Hjem Historier fra livet Hun har vært edru i 200 dager: – Dette er det jeg har lært

Hun har vært edru i 200 dager: – Dette er det jeg har lært

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Kelly Rock har vært edru i 200 dager, og føler seg bedre enn noen gang etter å ha tatt tak i avhengighetsproblemene sine.


I et åpent brev på Love what matters deler hun nå hva hun har lært – og hva som har blitt bedre.

For den amerikanske småbarnsmoren Kelly Rock endret livet seg totalt da hun bestemte seg for å bli edru – hun begynte å leve og skape på en måte hun ikke hadde gjort siden barndommen. I et brev på nettstedet Love what matters, forteller Kelly om hvordan livet hennes har endret seg i løpet av hennes 200 dager med edruelighet, og hva hun har lært om seg selv og avhengighetsproblemer.

«Akkurat nå er jeg i ferd med fullføre mitt første edrue år. Da jeg sluttet å drikke, begynte jeg å leve og føle igjen på en måte jeg ikke har gjort siden barndommen. Her er alle de viktige leksjonene jeg har lært siden starten av min edruelighet:»

1. Du kan klare akkurat det du vil

Du kan velge å avbryte tankene som sier at du ikke kan. Du må bare ta det første skrittet.

Dette er ikke et trinn på en jevn, stabil trapp, men en steinete, svingete sti. Sett det vanskelige målet ditt øverst og forestill deg hvor vakkert det vil være å nå toppen; tenk hvor mye du fortjener å komme dit.

Ta ett skritt, så et til, og du vil sakte innse at umulig ting egentlig aldri var så langt unna som du trodde. Livet kan være så deilig som vi kan forestille oss det å være, og du kan gjøre endringene som virker umulige. Men først må du begynne. Ta det første steget.

2. Andres skam kan holde deg tilbake

Skam gjør det nesten umulig å snakke om drikking. Når en person begynner å stille spørsmål ved ditt forhold til alkohol eller konfronterer en avhengighet, føler lytteren seg ofte tilbøyelig til å forsvare seg selv og tegne sine egne drikkevaner. Dette er fordi kulturen vår ser på avhengighet med mye skam – det aller siste vi ønsker er å være en rusavhengig. Jeg vil aldri få noen andre til å skamme seg, noe som er en stor grunn til at det har vært så vanskelig for meg å akseptere og snakke om avhengigheten min.

Foto: Privat

3. Avhengighet kan ikke alltid ses utenfra

Du kan ikke alltid se at noen er avhengige bare ved å se på dem. I vår kultur tror vi at det er åpenbart når noen blir avhengige av et stoff. At vi kan se på en person og umiddelbart se at de er på bunnen. For noen år siden tror jeg ikke folk ville ha gjettet hvor mye jeg slet. Jeg ble ikke arrestert av politiet eller så syk ut. Man kunne ikke se at jeg ødela livet mitt. Min kamp var på innsiden, men det gjorde det ikke mindre overveldende eller ekte.

4. Endring tar lang tid

Det kan ta måneder eller år å akseptere det vi må endre. Når vi først vet det, kan dette føles overveldende og uoverkommelig.

Jeg prøvde med all min energi å ignorere eller unngå sannheten som kom innenfra om at jeg måtte slutte å drikke hvis jeg ville vende tilbake til meg selv.

Til å begynne med sluttet jeg å drikke uten et sluttmål. Etter omtrent 50 dager gikk jeg tilbake til å prøve å moderere meg. Den boblende vulkanen inni meg visste at dette ikke var svaret. Jeg måtte bli ferdig for godt. Nå, 200 dager senere, kan jeg si at jeg ikke drikker mer og ikke kommer til å drikke igjen

Å ikke drikke kan føles isolerende

Å være den eneste personen som ikke drikker kan noen ganger få deg til å føle deg som en tom ballong i en haug med fargerike, glødende ballonger fylt med selvlysende maling.

Men jeg har lært at det aldri er noen som blir sjokkert eller forsøker å presse meg til å drikke. Jeg bygde opp denne angsten på egenhånd, og skapte svar i hodet mitt på spørsmål som aldri ble stilt.

6. Håndtere følelser

Å slutte å drikke har tatt bort min viktigste måte å håndtere problemer på siden jeg ble voksen. En av de største endringene siden jeg ble edru er at jeg faktisk lærer å føle og håndtere følelsene mine i stedet for å vende meg til denne bedøvende balsamen som jeg stolte på så lenge.

I videoen nedenfor snakker Kelly mer om hvordan prosessen med å bli kvitt alkoholavhengigheten har vært. Om du trenger hjelp til å slutte med alkohol kan du besøke nettsiden til rusinfo hvor det er mange hjelpemidler, blant annet både chat og telefonstøtte.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com