Hjem Helse Hun var kun 17 år gammel da hun tok fedmeoperasjon: Angret bittert

Hun var kun 17 år gammel da hun tok fedmeoperasjon: Angret bittert

Ellie Baxter fra Brisbane har gjennomgått åtte hofteoperasjoner siden hun var 10 år gammel. Å komme seg etter operasjoner og konstante sykehusopphold gjorde trening svært vanskelig. Mat ble trøsten, og kiloene rant på.

Noen få måneder før Ellie fylte 18 år, fikk hun med foreldrenes godkjenning, gjennomføre en fedmeoperasjon. Vekten begynte å rase nedover – men hun advarer mot å tro at fedmeoperasjon er en quick fix. Det nye livet hennes etter operasjonen var ikke uten utfordringer.

Ellies fikk et vanskelig forhold til mat da hun var 10 år.

Ellies forhold til mat begynte å utvikle seg i negativ retning da hun 10 år gammel ble satt på diett av en lege på grunn av fedmerelatert fettlever. Hun opplevde det som ekstremt isolerende siden ingen av vennene hennes på skolen måtte bekymre seg for hva de spiste.

LES OGSÅ: TLC-stjernen har slanket bort 260 kilo: Slik ser han ut nå

–I den alderen er de fleste ikke bekymret for hva de spiser, men jeg ble definitivt gjort hyperbevisst, sier Ellie til Daily Mails livsstilsatsing Femail.

Mat ble en distraksjon fra problemene

Hennes komplekse syn på mat ble ytterligere forsterket da hun fikk sin første hofteoperasjon for å korrigere hoften som stadig gikk ut av leddet. Hun måtte være hjemme i seks uker.

– Slik jeg husker er det omtrent derfra jeg begynte å overspise og skjule vanene mine for familien min. Å bare spise og spise en haug med mat ble en distraksjon fra den fysiske og følelsesmessige uroen jeg opplevde, sier hun og legger til at hun ble ganske god til å skjule hva hun drev med.

Hennes komplekse syn på mat ble ytterligere forsterket da hun fikk sin første hofteoperasjon.

Foreldrene hennes var nok litt mistenksomme, men det var samtidig ikke mye de kunne gjøre. Ellie suste oppover i vekt. Da hun var 15 år, veide hun 100 kilo. Men det var først da hofteproblemene forverret seg spiseforstyrrelsene tok helt av. Og samtidig som vekta økte, forsvant både helse og selvtillit for tenåringen. Ingen av diettene hun prøvde hjalp. Og hofteproblemene vedvarte. Midt i vanskelighetene fant hun trøst i mat. Da hun som 17-åring veide 142 kilo, valgte hun i samråd med foreldre og leger gastrisk bypass-operasjon.

LES OGSÅ: Disse tre matvarene er rike på enzymer som hjelper deg med slankekuren

Men hun forteller at hun de tre første månedene etter operasjonen angret bittert. Hun savnet mat, og det å kunne spise hva som helst uten å bli syk.

– Mat var ikke lenger en positiv opplevelse for meg, sier sa hun.

De mentale abstinensene var verst

Det gikk flere dager fra operasjonen til hun i det hele tatt klarte å holde en slurk vann i magen. Alt kom opp igjen. Etter hvert kunne hun ta små slurker. Deretter kunne hun få i seg litt suppe og buljong fortynnet eplejuice og proteinisblokker. Etter hvert ble hun oppgradert til moset mat. Men det var ikke det fysiske som var hovedproblemet til Ellie – det var de mentale abstinensene som var der som en ettervirkning av år med overspising.


Gjennom tenårene var Ellie konstant på sykehus eller ble frisk etter hofteoperasjoner .

– Jeg ville spise, men jeg hadde ingen sult. Fysisk er det ikke mulig for meg å gå til KFC og kjøpe en stor meny. Men mentalt var det nettopp det jeg ønsket. Det er definitivt en tilpasning mentalt å ikke tenke så mye på mat, men samtidig være bevisst på mat, sier hun.

Et nytt liv

På 18-årsdagen sin, ni måneder etter operasjonen, nådde hun målvekten sin på 80 kg. Med vekttapet var i stand til å enkelt kunne gjøre ting hun slet med før.

LES OGSÅ: Slankeekspert: Med denne kuren kan du fint gå ned 10 kg på åtte uker

– Fysisk var jeg så uegnet i de daglige tingene ingen tenker på som jeg kan gjøre nå, sier hun.

Selv om leddene hennes gjør at trening fortsatt er utfordrende, tilbringer hun så mye av dagen som hun kan på beina. Med denne friheten har det også kommet en helt annen balanse i livet hennes og de mentale abstinensene etter mat har forsvunnet.

Ni måneder etter operasjonen i mars 2021, da Ellie fylte 18 år, nådde hun målvekten sin på 80 kg.

Nå er hun et sted i livet der hun spiser en liten kakebit om hun vil – men i det store og hele er det mest sunne ting rundt henne nå. Ellie er stolt over hvor langt hun har kommet, men har en liten anger.

– Jeg skulle ønske jeg ikke hadde vært så fokusert på estetikk, men mer på helse. Det var en stor ting for meg, sier hun.

LES OGSÅ: Superslankeren Thor gikk ned 60 kilo – dette er tipsene hans for å holde vekta

  1. eldre par
  2. Carrie Underwood

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com