Hjem Kjendisnytt Hun var Norges første «hallodame»

Hun var Norges første «hallodame»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Inger-Lise Skarstein har representert Høyre på Stortinget. Men mest kjent er hun nok for å ha vært Norges aller første «hallodame».

«Hallodamene» som kanalvertene ble kalt før i tiden, har kommet hjem i stuene til folk helt siden 1960. Og den aller første av dem var Inger-Lise Skarstein: Da NRK åpnet sine første offisielle sendinger 20. august 1960 var det hun som ønsket velkommen og orienterte seerne om hva som var på programmet.

– Frierbrevene kom i en jevn strøm, har hun fortalt til Bergensavisen.

Men det var «Stemmen fra Bergen», den 16 år eldre radiomannen Jakob Skarstein, som vant hennes hjerte.

De to giftet seg i Majorstua kirke i oktober 1965. Det var antagelig ett av de aller første store kjendisbryllupene her til lands. Pressefolk måtte opp i hopetall sammen med andre skuelystne, så klokkeren så seg nødt til å løse dørene.

Inger-Lise var kjendis, og avisene elsket henne. Ukebladet Hjemmet skriver at Aftenposten ble så imponert over hennes første opptreden på skjerm at de skrev «Gårsdagens unge TV-vertinne kan bli et skudd temmelig nær blinken». Hun prydet forsider i både kvinneblader og aviser.

– Husk at den gangen var fjernsyn noe helt nytt. Et fjernsynsapparat i egen stue var dyrt, det kostet mer enn en månedslønn. Det høres pussig ut, men det var en helt annen tid, sier hun til ukebladet.

Mange hadde ikke råd til fjernsynsapparat, og stimlet sammen rundt de som sto utstilt i butikkvinduene for å få en flik av den nye opplevelsen.

Det var stas med fjernsyn på den tiden, minner hun om. Folk møttes og satte spisestuestolene i en ring rundt og fulgte med på pausefisker, prøvebilder og alt som skjedde. Det var bare én kanal, og alle så på det samme – i sort/hvitt.

LES OGSÅ: Husker du disse «Hallodamene»? Slik går det med dem som pensjonister

– Og når jeg forteller om fjernsynets barndom i foredrag i dag – så er det en god del godt voksne som husker, sier Inger-Lise.

Med hennes rolle som kanalvert følte også veldig mange tv-seere at de «kjente» henne.

– Og det var en del som var overbevist om at det var toveis kontakt gjennom skjermen. Som han jeg fikk brev av som fortalte at han kysset meg på skjermen da jeg sa god natt – og at han kunne se at jeg likte det. Han mente vi burde treffes, forteller hun.

Når hun ser tilbake på årene i NRK, så er det menneskene hun husker, personlighetene og vennskapene.

– Og det aller beste – jeg traff «stemmen fra Bergen».

Inger-Lise og Jakob Skarstein forble gift helt frem til han døde i august 2021.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com