in

Hun var snill mot en fremmed hver dag i ett år – dette sier hun om prosjektet nå

Etter å ha vært vitne til elendigheten i nyhetene bestemte Bernadette Russell seg for at hun skulle være snill mot en fremmed hver eneste dag i et helt år.  

Kvinnen, som til daglig jobber som forfatter, har delt erfaringene sine i boka «The Little Book Of Kindness: Everyday Actions To Change Your Life And The World Around You» (Den lille boken om godhet: Hverdagshandlinger som endrer livet ditt og verden rundt deg).

Vi vet alle at verden kan være ganske uvennlig og kald. Det kan få oss til å føle oss fremmedgjorte og i neste omgang maktesløse.


Og det er lett å overbevise oss selv om at ingenting vi gjør vil gjøre den minste forskjell. Men det er ikke sant, hevder Bernadette Russell. Og få vet vel bedre enn henne – hun gjorde det til sitt prosjekt å være snill mot en fremmed hver eneste dag i et helt skuddår.

Selv den minste godhet kan gjøre stor forskjell

– Å være snill mot andre og deg selv, selv på de minste måter, kan endre så mye. Da jeg følte meg liten og hjelpeløs mot det som skjedde i nyhetsbildet, bestemte jeg meg for å bruke 366 dager på å dele ut vennlighet til fremmede, venner og familie. Det forvandlet livet mitt, sier hun til Daily Mail.

Hun valgte å skrive om erfaringene hun gjorde, fordi hun innså at effekten av selv den minste medfølende gest var stor. Og det ikke bare for den gamle mannen på bussen som hun komplimenterte for hatten, som det viste seg ikke hadde hatt noen å snakke med noen på flere dager, men også for henne selv.

– Etter det året følte jeg meg gladere, mer optimistisk og beriket. Å være snill utløser hormonene dopamin og oksytocin, som gir oss en naturlig boost. Oksytocin frigjør nitrogenoksid i blodårene, som utvider dem, senker blodtrykket og beskytter hjertene våre. Det hjelper også til med å bekjempe aldringsprosessen ved at det reduserer betennelse i kroppen vår og senker nivåer av frie radikaler. Vennlighet gjør virkelig nytte for hjerte og sjel, slår Russell fast.

Den man oftest glemmer å være snill mot…

Og selv om mange er snille mot andre, så ser Bernatdette Russell at det en person vi ofte glemmer oppi dette – og det er oss selv.

– Det er overraskende hvor harde vi kan være mot oss selv. Om vi mister toget, kaller vi oss selv idioter. Vi kan ikke se i et speil uten å kritisere utseendet vårt i termer som ville sjokkere oss hvis de kom fra en venn, påpeker hun.

Rådet hennes er å være oppmerksom på hvilken stemme du har når du snakker til deg selv. Er den urimelig, så myk den opp.

Hvis du ikke synes det er så lett å starte med å snakke pent til deg selv anbefaler Russell å høre etter når andre roser deg, legg merke til hva de sier, sett pris på det – og tro på dem.

Ikke gjør det til martyr

Samtidig som hun hadde som prosjekt å være snill mot en fremmed hver dag, så understreker hun at det er viktig å ikke gjøre seg selv til martyr for gode gjerninger.

– Riktignok vil du ikke se noen av de positive konsekvensene når du er snill mot fremmede, men det vil gjøre deg godt ved å endre perspektivet ditt og hjelpe deg med å glemme dine egne problemer et lite øyeblikk, sier hun.

Det å la noen få lov å komme foran deg i kassakøen kan øke ditt humør like mye som deres. Og synes du det er skremmende å gi et kompliment til en fremmed? Ikke vær skremt – Russell forteller at det alltid gir deg et smil tilbake.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Skjult kamera på kofferten: Dette er hva som egentlig skjer med bagasjen din når du flyr

Trodde de adopterte en seks år gammel jente – hevder de fikk en kortvokst sosiopat på 23