søndag, mai 16, 2021

Hundeinstruktør bekymret for alle korona-hundene

Mest lest nå

Rekordmange har fått seg hund i løpet av pandemien. Det bekymrer hundeinstruktøren Mariah Karlsen fra Modum.

Korona, hjemmekontor og lockdown ga valpeboom i Norge. I 2020 ble det født 40.000 hundevalper i Norge i 2020.


Ifølge NRK er det estimert rundt 560.000 hunder i Norge i dag.

– Koronapandemien har ført til at flere ønsker å skaffe seg hund. Oppdrettere over hele landet har lange ventelister for mange som ønsker å skaffe seg hund, sier Vataker Johansen til NRK.

En av de som er bekymret for trenden er hundetreneren Mariah Karlsen fra Modum.

– At etterspørselen etter hunder øker, det ser man jo. Det er mange som skaffer seg hund nå. Jeg er litt skremt og bekymret. Man hører jo om de verst tenkelige omplasseringer. I koronatid er det hjemmekoselig å ha hund, men så kommer hverdagen og man skal på jobb igjen. Jeg håper virkelig at de fleste som tar til seg hund, har tenkt godt igjennom det og skaffer seg en hund de skal ha, sier hun til Bygdeposten.

Karlsen som er utdannet Catch-instruktør er glad for at mange av de nye hundeeierne melder seg på kurs. Hun anbefaler alle som skaffer seg valp til å melde seg på kurs.

– Da er det lett å skape gode erfaringer hos valpen som ennå ikke har erfart så mye ennå. Det er mange triks man kan lære på kurs. Man kan få begynte å jobbe tidlig med hverdagslydighet; slik som innkalling og å gå pent i bånd, sier hun.

Vær bevisst på hvilken hund du kjøper

Samtidig som det er mange nye hundeeiere så er også smuglervalper blitt et økende problem under pandemien. I en kronikk i NRK tidligere i år skriver president i veterinærforeningen Torill Mosent, grenseveterinær Marit Forbod og forsker Hannah Joan Jørgensen ved Veterinærinstituttet at smugling av rasehunder er et problem som øker i omfang.

I løpet av ti februardager ble 38  smuglervalper avlivet da de ble tatt i kontrollen i Öresund. Trolig var flere av valpene ment for det norske markedet, skriver kronikkforfatterne.

Relatert: Kraftig økning i smugling av populære hunderaser – de fraktes i knøttsmå bur uten mat og vann

– Mange familier ønsker en hund som nytt familiemedlem, og noen har øynet en mulighet for å utnytte markedet for rasehunder. Det er bygget opp rene valpefabrikker i øst europeiske land hvor kyniske kriminelle setter profitt foran god dyrehelse og god dyrevelferd, skriver de.

Tipset fra de tre veterinærene er at ingen seriøse oppdrettere vil selge en valp uten å vite noe om kjøperen. Blir du tilbudt en valp uten kjent bakgrunn og med ukjent oppdretter, advarer de og sier du bør være skeptisk.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter