Hjem Nyheter Hunden Enzo oppførte seg unormalt mange dager før skredet gikk i Gjerdrum

Hunden Enzo oppførte seg unormalt mange dager før skredet gikk i Gjerdrum

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Eieren forteller at hunden hans endret oppførsel til noe han ikke har sett verken før eller etter jordskredet på Gjerdrum gikk.

Steinar Aamodt bor cirka 60 meter unna skredkanten i Nystulia og er nå evakuert. Hans ti år gamle hund oppførte seg svært unormalt i dagene før skredet gikk.

– Jeg var usikker på om jeg skulle ta med denne opplysningen i brevet til NVE, men jeg har lest om hunder som værer skred og andre naturkatastrofer før mennesker, sier Aamodt til Romerikes Blad.

Allerede før julaften og frem til raset gikk natt til 30. desember, endret hunden Enzo atferden sin.

– Jeg har ikke sett den oppførselen fra Enzo hverken før eller siden. Minst fem ganger i løpet av disse dagene skvatt hunden opp, ga fra seg noen «boff» og så seg forvirret rundt. Det var helt tydelig at noe plaget ham, noe vi mennesker ikke skjønte hva var, sier Aamodt.

Han ble urolig for om hunden var syk eller hadde smerter.

Hunden Enzo oppførte seg unormalt nesten hele uken før det katastrofale jordskredet i Gjerdrum. Foto: Privat

– Vi reiste bort den dagen skredet gikk og i ettertid har ikke Enzo hatt denne adferden. Om det har noe med skredet å gjøre, det vet jeg ikke. Jeg synes bare det er en interessant observasjon, sier han til avisen.

Gry Løberg som er ekspert på hundeadferd sier hun ikke kjenner til dokumentert forskning knyttet til hunders evne til å oppfatte naturkatastrofer tidligere enn mennesker.

– Men det er godt kjent at dyr generelt flykter fra katastrofeområder før katastrofen har inntruffet. Hunder har en helt spesiell luktesans og hørsel, og potene er utstyr med en masse reseptorer som fanger opp mye mennesker ikke får med seg, sier Løberg til RB.

Det er også meldt om at beboere i Ask i Gjerdrum i dagene før raset så store vannhull og et avløpsrør på skakke. 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com